Gemeente Hooglede

21 september: Internationale Dag van de Vrede

21/9 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vrede om ‘de idealen van vrede te promoten’.

Alle steden en gemeenten die lid zijn van het internationale netwerk ‘Burgemeesters voor de Vrede’, net zoals onze gemeente, besteden hier jaarlijks de nodige aandacht aan. Een wapperende vredesvlag in het straatbeeld vanaf 21 september maakt onze vredeswens zichtbaar.

Dit jaar leggen we de focus op kernwapens. Het goede nieuws is dat één jaar geleden (7 juli 2017) 122 landen de finale tekst goedkeurden van een nieuw VN-verdrag dat kernwapens ondubbelzinnig verbiedt: zowel het bezit ervan, de productie, het dreigen met, het stockeren van, etc. Van zodra 50 landen het verdrag ratificeren, treedt het in werking. En dat zal niet zo lang meer duren.

Het VN-kernwapenverbod verhoogt de druk op kernwapenstaten om hun beleid bij te sturen. In de financiële wereld beginnen grote spelers nu al te anticiperen op dit verbod. Belangrijke pensioenfondsen pasten intussen hun investeringsbeleid aan. Ook KBC, de grootste Belgische bank, kondigde aan dat investeringen in kernwapens vanaf 1 juli 2018 niet langer kunnen.

Verassend genoeg steunt de Belgische regering het VN-kernwapenverbod nog niet.

Op 20 september 2018 sturen Belgische burgemeesters een gezamenlijke open brief aan de Belgische regering met de oproep om het VN-kernwapenverbod te ondertekenen.

De steun van de Belgische bevolking is er alvast: uit een recente internationale publieksbevraging blijkt dat een grote meerderheid van de Belgen het VN-kernwapenverbod steunt én de Amerikaanse kernbommen weg wilt uit Kleine Brogel.

Ook u kan uw stem zichtbaar maken: hang een vredesvlag op en stuur een klacht naar uw bank als die wel nog steeds in kernwapens zou investeren.

Alle info op www.dagvandevrede.be

Deel een foto van uw wapperende vredesvlag via #vredesvlag of de facebookpagina

Gepubliceerd op  di 21 aug 2018