Gemeente Hooglede

35 jaar verbroedering met Schnelldorf (D)

di 28 mrt 2023
In 1988 ontstond een officiële verbroedering tussen gemeente Schnelldorf (Duitsland) en gemeente Hooglede. Elke vijf jaar wordt deze verbroedering gevierd en een eerste kennismaking voor het 35 jarig verbroederingsfeest vond plaats met een kleine delegatie in Trier.

Ontstaan verbroedering

In 1984 werd in Gits bij het omspitten van de tuin bij toeval een arduinen blok ontdekt. De steen bleek een grafsteen te zijn van Gefreiter August Abelein uit Unterampfrach, Schnelldorf . August was een Duitse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 in België sneuvelde.
Een jaar later belde een Duitse ambtenaar, Dr. Hermann Fragner, werkzaam bij de Europese Gemeenschap, aan bij de toenmalige OCMW-voorzitter. Dr. Fragner is afkomstig van Unterampfrach en meldt dat er nog steeds een broer leeft van August Abelein, genaamd George. Uiteindelijk reisden George Abelein en zijn zoon af naar Hooglede en werd beslist om de originele grafsteen te schenken. Tot op vandaag is de originele grafsteen van August Abelein opgenomen op de begraafplaats van Unterampfrach.

Uiteindelijk ontstond er uit deze gebeurtenis een officiële verbroedering in 1988.

35 jaar verbroederingsfeest

Elke vijf jaar wordt deze verbroedering uitgebreid gevierd. In 2018 werd de 30-jarige verbroedering in Schnelldorf gevierd, in 2023 mag Hooglede opnieuw gastgemeente zijn. Ter voorbereiding van dit feest, vond een eerste kennismaking met een kleine delegatie uit Hooglede en Schnelldorf plaats in Ruwertal bij Trier. Tijdens dit bezoek werd er veel besproken en ideeën uitgewisseld. De 35-jarige verbroedering zal in Hooglede gevierd worden van 29 september 2023 tot 1 oktober 2023.