Gemeente Hooglede

9 tips om slim te stoken met hout

Wie in de winter met hout stookt in een kachel of open haard, doet dat best met kennis van zaken. De kachel of haard verkeerd gebruiken of slecht onderhouden, zorgt voor meer uitstoot van schadelijke stoffen. Bovendien kan je hinder veroorzaken en je gezondheid of die van je buren schaden.

Stook dus altijd slim en hou rekening met onderstaande tips! 

  1. Gebruik altijd droog hout. Gekliefd vers hout laat je daarom minimaal 2 jaar drogen (afgeschermd voor regen maar vrij voor wind). Verbrand nooit behandeld hout, want hierbij komen zeer veel schadelijke stoffen vrij, zowel in huis als uit de schouw. 
  2. Gebruik aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes voor het aanmaken van je kachel, dus geen bedrukt (kranten)papier, brandspiritus of paraffineblokjes. Pas hierbij de kaarsmethode toe: leg het aanmaakmateriaal bovenaan. Zo komt er veel minder rook vrij! 
  3. Zet de luchttoevoer enkel volledig open wanneer je de kachel aanmaakt. Van zodra het vuur goed brandt, verminder je de luchttoevoer een beetje, maar zet deze niet helemaal toe. Als vuur te weinig zuurstof krijgt, is de verbranding slecht en bevat de rook meer schadelijke stoffen. Enkel als het vuur volledig gedoofd is, kan je de luchttoevoer sluiten om warmteverlies te voorkomen.
  4. Lang niet gestookt? Controleer met de hand of een lucifer of de schoorsteen goed trekt. Laat indien nodig eerst enkele proppen onbedrukt papier zo dicht mogelijk bij het schoorsteenkanaal verbranden. Zo jaag je de koude lucht uit de schoorsteen. 
  5. Stook niet wanneer het stookadvies wordt afgekondigd. Op dat moment is de luchtkwaliteit buiten al slecht en kan je hinder en vervuiling verder doen toenemen. Deze situatie komt vaak voor bij windstil weer. 
  6. Twijfel je of je goed stookt? Kijk dan naar je schoorsteen. Als de rook uit je schoorsteen wit of bijna onzichtbaar is, ben je goed bezig. Donkere rook wijst op een slechte verbranding. 
  7. Laat je kachel en schoorsteen regelmatig onderhouden door een vakman, liefst één keer per jaar.
  8. Laat je schoorsteen plaatsen door een specialist. Zo moet de diameter juist zijn, de schoorsteen voldoende hoog boven het dak uitsteken en voldoende ver verwijderd zijn van ramen en ventilatiesystemen (van jezelf en de buren) om hinder te vermijden. 
  9. Oude houtkachels hebben een grotere uitstoot dan nieuwere modellen. Een open haard heeft de hoogste uitstoot en er komen ook schadelijke stoffen in de binnenruimte terecht. Kies daarom bij de aankoop van een nieuwe kachel voor een type met zo weinig mogelijk uitstoot. 
Gepubliceerd op  wo 24 nov 2021