Gemeente Hooglede

Bank zoekt warme buurt

Wil jij van jouw straat of wijk de warmste buurt maken? Wil jij net zoals vroeger staan keuvelen langs de straatkant met buurtbewoners of toevallige passanten? Dan is het plaatsen van een gevelbank misschien iets voor jou! 

Hoe werkt dat precies, die gevelbank?

Het principe van de gevelbank is simpel: twee stijlvolle stalen driehoeken worden aan de gevel geïnstalleerd terwijl een lichte bank binnen achter je deur hangt. Bij goed weer klap je de driehoeken open en leg je de plank op de stalen dragers. Wanneer de bank niet openstaat klap je de driehoeken dicht en kunnen ze dienst doen om je fiets veilig vast te hangen. 

De bank is een openbare rustlocatie. Het is de bedoeling dat deze bank zoveel mogelijk openstaat. Ook wanneer je er zelf niet op zit. Probeer het zelf eens, want het is fantastisch om te zien wat een gevelbank met het buurtleven doet.

Stijl en maten?

Het bankje wordt gemaakt uit oude dakgebintes. De blauwgrijze stalen profielen worden C2C-verzinkt en geverfd volgens hoge ecologisch standaarden. De bank zelf is 150 cm breed en wordt geplaatst volgens stoelhoogte.

Kan er een bank geplaatst worden bij jouw gevel?

Alle gevels zijn mogelijk, met uitzondering van voorgeïsoleerde gevels of gevels met een erfgoedwaarde. De plugs waaraan de driehoeken worden opgehangen worden 8 cm in de gevel verankerd, een gevel van een enkele baksteen in na-Middeleeuwse conditie is stevig genoeg!

De plank is 150 cm breed. Om de driehoeken niet teveel naar binnen te installeren, moet je gevel minstens 125 cm breed zijn. De bank komt normaal op de standaard stoelhoogte van 43 cm. Hier is overal een beetje speling mogelijk.

Een uitstekende vensterbank is geen probleem. Ze wordt een ideale rugsteun omdat de plank op enige afstand van de gevel rust.

Wat kost dat nu precies die gevelbank en wie plaatst die gevelbank?

Voor inwoners van 8830 kost het gevelbankje 50 euro. Na het invullen van het aanvraagformulier zal het gemeentebestuur contact opnemen met jou. Bij goedkeuring aanvraag zal je een uitnodiging tot betalen krijgen. Na betaling komt de technische dienst bij jou langs om de gevelbank te installeren.

Andere bepalingen?

Voor alle andere bepalingen en voorwaarden, check het reglement na.

* zolang de voorraad strekt

Online aanvragen

Wil je meer te weten komen omtrent de installatie, klik hier.