Gemeente Hooglede

Beschermde bomen

In de Hillemolenstraat en Amersveldestraat staan 2 bomen die door de Vlaamse regering erkend zijn als beschermd monument.


De eerste is een etagelinde op een voormalig hoeve-erf in de Hillemolenstraat. De boom is vermeld op een zeventiende-eeuwse kaart van de Heerlijkheid van Volmerbeke. Vlakbij de etageboom staat de veldkapel Onze-Lieve-Vrouw Troost ter Nood uit 1838. De kapel en een op stam gezette hulst op de hoek van het hoeve-erf markeren het vroegere voetpad naar het molenerf aan de Amersveldestraat.


De tweede boom is een zomerlinde met kenmerken van een etageboom op het voormalige molenerf van de verdwenen Hillemolen in de Amersveldestraat. De boom staat dicht bij het grensgebied van de gemeenten Hooglede, Kortemark, Staden en Handzame. Door overlevering
van de plaatsnaam ‘Vierschaar’ wordt vermoed dat op de plaats rond de vroegere Hillemolen recht is gesproken, mogelijk aan of rond de boom. Deze linde kan dus ook een gerechtsboom zijn. De linde is vermoedelijk aangeplant in de achttiende eeuw.