In Vlaanderen zijn er nog bijna 350 wilde bijensoorten die planten bestuiven, daarbij horen ook honingbijen, hommels en solitaire bijen. Alleen gaat het niet zo goed met de bij in het algemeen.
Hooglede is mee ingestapt in het project Kruisbestuivers. Een samenwerking met Stadlandschap West-Vlaamse Hart, Regionaal Landschap Houtland, Inagro en de gemeente Knokke-Heist. Het project biedt kans om acties op maat uit te voeren. De acties worden samengesteld in samenspraak met de Bijenwerkgroep van Hooglede. De Bijenwerkgroep die samengesteld is uit een bonte groep van inwoners met diverse achtergronden, maar met één gemeenschappelijk engagement: samen actie ondernemen voor meer bijen in de gemeente. Hier kan men het Bijenactieplan voor de komende 5 jaar downloaden.
Dit project is mede dankzij de ondersteuning van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.
Heb jij een een bijenvriendelijke tuin?
Heb jij een bijenvriendelijke tuin? Of maai jij een stukje gazon niet en wil je dit graag bekendmaken in jouw straat? Download dan een fiche naar keuze, print deze af en hang deze op een zichtbare locatie!
bijenvriendelijke tuin en extensief grasland
Wat vroeger de norm was om een perfect onderhouden gazon te hebben, mag het nu wel eens wilder zijn.
Maar misschien ben je toch eerder voorstander van kort gehouden gazon. Heb je al eens gedacht aan een hoekje van 1m op 1m wat te laten groeien? Bijvoorbeeld achter de composthoop of tuinhuis? Ook zo kan je je steentje bijdragen voor bij!
Make Hooglede wild again!
Een informatieve folder waarin je weten komt waarom de bijen in nood zijn maar ook info over de wilde bijen. Want wat is dat nu die wilde bij? En waarom worden ze bedreigt? En hoe herken ik deze? Dit alles kom je te weten dankzij Natuurpunt!
Via de brochure van Natuurpunt kom je te weten hoe je een bijenhotel kan maken. Ideaal om dit samen met je (klein)kinderen te doen als activiteit tijdens de schoolvakanties!
geschikte bijenlokkers voor elke tuinfunctie
Via deze link kom je te weten welke planten er geschikt zijn voor een bloemenborder, voor een gazon, moestuin, groendak, ... En zo veel meer!
Met steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.