Gemeente Hooglede

Bijleren met apps

Sinds de oertijd ontwikkelt de leercapaciteit van de homo sapiens zich in een voortdurende stroomversnelling. Bijleren doen wij mensen bijna non-stop, de hele dag door. Vandaag gebeurt dat voornamelijk via schermpjes, met de smartphone op kop.

In deze demo starten we met de meest elementaire handeling: het opzoeken van informatie. We testen de apps van Google en Wikipedia uit, en maken daarbij enkele kritische kanttekeningen. Vervolgens verkennen we YouTube e.a. videoplatformen, waar je niet alleen grappige, onnozele en tijdrovende filmpjes vindt maar ook een onuitputtelijke schat aan nuttige instructievideo's, visuele presentaties, lezingen, enzoverder...

Een leerbehoefte die elke volwassen wel kent is het aanleren van een vreemde taal. We overlopen enkele speelse instudeer-apps, zoals Duolingo. Met Google Translate kan je niet enkele zelf tekst invoeren, maar je kan er ook straatborden of menukaarten rechtstreeks mee scannen. Hier maken we het bruggetje naar 'augmented reality'-apps, waarmee je een extra informatielaag toevoegt aan de 'echte' wereld. Bekende apps zijn Google Lens, Sky Map, Wikitude en Layar.

Als laatste bekijken we apps om de gevonden kennis te verwerken: Quizlet of Evernote Peek om flash-kaarten te maken, Evernote en OneNote om notities bij te houden.

Zaterdag 27 oktober 2018 10:00 – 12:00
Infopunt Trimard, Marktplaats 24, 8830 Hooglede

€ 5
Inschrijven