Gemeente Hooglede

Nomineer jouw favoriete bomen

Meer en meer komt groen als thema op de voorgrond. Groen zorgt immers voor een aangename leefomgeving.

Niet alleen heeft het enkele positieve gezondheidsaspecten zoals minder fijnstof en groter mentaal welzijn, maar daarnaast is het ook goed als buffer tegen wateroverlast en gevolgen van de klimaatopwarming. Het is ook bewezen dat het de economische waarde verhoogt van de eigendommen in de nabijheid van groene inrichtingen / structuren.

Op onze gemeente wil de milieuraad focussen op het belang van bomen. Vandaar dat we een oproep doen om waardevolle bomen uit uw omgeving te nomineren. Deze bomen kunnen zowel op openbaar als op privaat domein staan. De nominatie kan gepaard gaan met een persoonlijk verhaal waarom die boom voor jou waardevol is.

Met welke aspecten kan je zo allemaal rekening houden?

Sommige bomen zijn waardevol omwille van hun prachtige vorm, omwille van hun ouderdom, omwille van hun ecologische waarde, zelfs in een toestand van aftakeling kan een boom zeer waardevol zijn. Ook een jonge boom kan een hoge score van waardering hebben omwille van het verhaal dat er achter steekt. (Bvb bij aanplanting omwille van een speciale gelegenheid). Meest voor de hand liggend is dat een boom door zijn plaats (dorpszicht) of groeiwijze een monumentale waarde heeft. Ook bomenrijen of bomen in een bepaald verband kunnen waardevol benoemd worden. Waardevolheidsbepalingen omwille van houtwaarde bij het vellen (als brandhout of constructiehout) hoort hier niet in de rij thuis.

We roepen op om even tijd te maken voor wat aandacht voor het groen op de gemeente. Nomineer jouw boom (bomen) die jij heel waarde vol acht. Het kan dat je merkt dat jou boom reeds door iemand anders werd genomineerd. Geen nood, een tweede nominatie benadrukt alleen maar het belang van de waarde van deze boom. 

Wens ook jij een nominatie aan onze lijst toe te voegen?
Dat kan! Vul onderstaand formulier in en wij vullen de kaart aan.

Nomineer één of meerdere waardevolle bomen

Breng jouw stem uit tegen 31 augustus 2021 . We hopen in samenwerking met een jury van deskundigen tegen de herfst een lijst te bekomen van waardevolle Hoogleedse bomen. Wie deelnam aan de nominaties kan door een onschuldige hand tot winnaar aangeduid worden van een boekenpakket of een interessante waardebon voor planten.