Gemeente Hooglede

Consultatiebureau Kind en Gezin

Op 10 belangrijke momenten in de ontwikkeling van je kind is er een gratis consult voorzien op het consultatiebureau. We volgen de groei, gezondheid en ontwikkeling van je kind op. Tijdens bepaalde consulten krijgt je kind een vaccinatie.

Je krijgt een afspraak bij de arts of bij de verpleegkundige. Je moet dus niet langer bij beiden op consult. Hierdoor zullen de verpleegkundigen bijvoorbeeld ook vaccineren (in aanwezigheid van een arts in het consultatiebureau). Zes van de consulten gaan door bij de arts. De verpleegkundige ziet je kind daarnaast minstens op 4 consulten. Welke zorgverlener je kind ziet op welke leeftijd verschilt van consultatiebureau tot consultatiebureau.

Wat gebeurt er tijdens een consult?

  • Een vrijwillige medewerker van het consultatiebureau meet en weegt je kind bij elk bezoek. De verpleegkundige en/of arts volgt de gezondheid van je kind op en dient de nodige vaccins toe. 
  • De verpleegkundige en/of arts onderzoekt de ontwikkeling van je kind: fijne en grove motoriek, communicatie, cognitief en sociaal gedrag. Dit gebeurt aan de hand van het Van Wiechenonderzoek. 
  • Je kan in gesprek gaan over borstvoeding, voeding, opvoeding, verzorging, ouderschap, ...
  • Op deze preventieve consulten worden geen behandelingen gestart, gestopt of gewijzigd. Hiervoor verwijst hij je naar de behandelend arts.

Misschien zijn niet al je vragen beantwoord tijdens het consult of is er behoefte aan specifieke zorg op maat. We maken dan graag extra tijd vrij of verwijzen door naar gespecialiseerde diensten.

Voorwaarden

Maak vooraf een afspraak voor een consultatie.

  • Kom tijdig naar je afspraak. Zo kan de consultatie vlot verlopen en krijgt iedereen voldoende tijd. Verwittig de Kind en Gezin-Lijn (078 150 100) als je afspraak niet kan doorgaan.
  • Is je kind ziek? Kom dan niet naar het consultatiebureau, maar ga naar je behandelend arts. Bel de Kind en Gezin-Lijn of maak een nieuwe afspraak op mijn.kindengezin.be.
  • Tijdens een consult geven we geen voorschriften voor geneesmiddelen, enkel voor de vaccins die horen bij het vaccinatieschema.
  • Breng zeker het ‘Kindboekje’ van je kind mee. Noteer je vragen op voorhand, dan kunnen we ze samen bespreken.
  • Breng een handdoek of badjas mee om je kind warm te houden nadat het uitgekleed is.