Gemeente Hooglede
13611.jpg

Info Coronavirus

Versterkte maatregelen vanaf 18/03

Update 27/03/2020

Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden.

 • Behalve om naar het werk te gaan;
 • Behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen);
 • Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in).
  Voorwaarden:
  - het contact met anderen is beperkt (1,5 meter afstand).
  - je mag de auto niet nemen om naar een plek te rijden om er te gaan wandelen, fietsen, ...
  - Na de activiteit keer je ook terug naar huis en blijf je dus niet rondhangen.

  De inrichtingen die behoren tot de sportieve sector (bv. looppiste) worden daarbij ook gesloten.

  Op Onledemolen is het niet toegelaten om op het privé domein van Groep Gidts te wandelen o.a. voorbij het Stationnetje richting Waaiberg, ook niet vanaf de Koolskampstraat richting Kasteel of iets verder richting parking ZetjeBie en kinderdagverblijf. Er wordt alles aan gedaan om het coronavirus niet in het domein binnen te brengen, bedankt om dit ook te respecteren. 
  De toegangswegen Ter Kerst en de hoofdingangen naar Bos Ter Kerst, met uitzondering van de toegangsweg via de Bosstraat, worden eveneens afgesloten. Het Bos Ter Kerst mag bezocht worden maar dat dient men de toegangsweg via de Bosstraat te gebruiken. De lokale politie voorziet controle.
 • Samenscholingen zijn niet toegestaan.

Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.

 • Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.
 • Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van niet-naleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
 • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.

 • Daarnaast zal de toegang tot supermarkten worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).
 • Horeca moeten hun terrasmeubilair verplicht binnenzetten.
 • Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distancing.
 • Ook kappers sluiten vanaf 24 maart om middernacht tot en met 5 april.

Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.

Reizen naar het buitenland die niet essentieel zijn worden verboden tot en met 5 april.

Openbare markten worden gesloten. Voedingskramen zijn enkel toegelaten op plaatsen waar ze onmisbaar zijn. Het kippenkraam op zondag in Hooglede en Gits, het groenten- en fruitkraam op vrijdag in De Geite en het viskraam op zondag in Hooglede, kan open blijven als de maatregelen van sociale afstand kunnen gegarandeerd worden.

Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.

Deze maatregelen zijn in werking van woensdag 18 maart 12u en zullen duren tot en met 19 april.

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!

Heel eenvoudig uitgelegd in een video: wat mag wel en wat mag niet?

Ook Focus WTV legt het goed uit: