Gemeente Hooglede

Dierenasiel

Sinds enige tijd hebben we als gemeente geen structurele samenwerking meer met een dierenasiel. Enkele mensen van de technische dienst namen deze verantwoordelijkheid op zich samen met het zwerfkattenbeleid. Een plaatselijke dierenarts ondersteunde hierin.

Op lange termijn is dit echter niet houdbaar. Vandaar gaan we in op het voorstel van de VZW Dierenasiel om samen met ondermeer andere Midwestgemeenten lid te worden van de vzw.

We sluiten aan zowel voor het asielbeleid als voor het zwerfkattenbeleid. Hiervoor betalen we aan de vzw per jaar 0,54 cent per inwoner.

Hierdoor kan u terecht in de het dierenasiel voor de adoptie van een hond of een kat. Men zal zoeken naar een match tussen uzelf en het dier dat u wenst te adopteren. Voor iemand die een hond of een kat heeft waar hij door omstandigheden niet meer kan voor zorgen, is er een afstandsprocedure.

Er is tevens een procedure voor het ophalen van een weggelopen hond, een dier in nood of een overleden dier op openbaar domein. Daarvoor kunt u de politie bellen die dan de vzw oproept. De chip is heel belangrijk in deze procedure.

Daarnaast zal de vzw ook het zwerfkattenbeleid overnemen. De mensen van de technische dienst en de dierenarts zullen hierin belangrijk blijven.

Gepubliceerd op  wo 29 apr 2020