Gemeente Hooglede

Digidokter

Éénmaal per maand is er op woensdag ‘digidokter’ in samenwerking met Avansa van 10u tot 12u. De deelnameprijs bedraagt 5 euro.
Graag inschrijven via zonderzulle@hooglede.be of 051 23 13 03.

10 januari Cloudopslag & -diensten: welke ‘wolk’ kiezen

Dankzij cloudopslagdiensten als Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud kan je bestanden ‘in de cloud’ opslaan. Deze bestanden zijn meteen overal en vanaf elk apparaat toegankelijk. We ronden af met 'Google Foto's', specifiek gericht om foto's en video’s te bewaren/beheren.

7 februari Lenteschoonmaak op je smartphone en pc

We zijn steeds meer digitaal actief en worden ook vaker geconfronteerd met digitale wanorde. Je smartphone geeft misschien de melding "Er is onvoldoende opslagruimte"? Of je weet geen blijf meer met opgehoopte bestanden op je PC en je smacht naar overzicht? In deze Digidokter-sessie bekijken we hoe je opslagruimte van je smartphone en PC vrijmaakt.

6 maart Back-ups: zo kan het automatisch en zorgenvrij

Spijt komt altijd te laat. Iedereen kent het verhaal van de gecrashte harddisk of de gestolen laptop. Maar weinig mensen hebben ergens een reservekopie van hun data. Voorgoed verdwenen zijn de gegevens: foto’s, video's, e-mails, contactpersonen, … In deze demo tonen we waar jouw gegevens zich bevinden en hoe je back-ups neemt met een harde schijf of andere specifieke software.

27 maart Slimme apparaten in huis: zo start je ermee

In elektronica- of interieurzaken kan je er niet naast kijken: steeds vaker zijn elektronische apparaten ‘slim’. Zelfs een eenvoudig ‘peertje’ (E27-lamp) vervangen kan de eerste stap zijn. In deze demo-sessie leggen we uit wat het voordeel van slimme apparaten in huis is (of kan zijn): verlichting, luidsprekers, smart-TV’s, slimme energiemeters en thermostaten, robotstofzuiger, …

8 mei Je digitale nalatenschap regelen

We laten steeds meer digitale sporen na: online documenten, berichten op sociale media, allerlei accounts. Die verdwijnen niet zomaar wanneer je sterft.

In deze sessie overlopen we een aantal preventieve stappen die je kan zetten om jouw nazaten (nog meer) miserie te besparen.

Maar ook, ‘wat als het al te laat is?’ We bekijken een aantal opties die je als nabestaande hebt, zoals een Facebook-account in herdenkingsstatus laten plaatsen of de gegevens laten verwijderen.

5 juni Fit en gezond met een duwtje in de rug van apps

Sommige apps toveren je smartphone of tablet om in een hartslagmeter, een stappenteller of een slaapcoach. Andere helpen je om te stoppen met roken of gaan zover om diagnoses te suggereren. Echt betrouwbaar zijn deze gezondheidsapps zelden, maar daarom niet waardeloos.
In deze demo brengen we het nut van deze apps terug tot de juiste dimensies. We geven een overzicht van 'eHealth'-apps en -apparaten. En we staan natuurlijk ook stil bij privacy-vraagstukken.