Gemeente Hooglede

Elektrische laadpalen

In samenwerking met Infrax heeft de gemeente Hooglede 2 elektrische laadpalen op openbaar domein. De publieke laadpalen zijn aanvullend aangezien vele eigenaars van elektrische wagens thuis of op het werk hun auto opladen. De publieke laadpalen zullen dus belangrijk zijn om de afstand tussen thuis en werk te overbruggen. Maar ze zijn ook cruciaal voor eigenaars van elektrische wagens die niet de mogelijkheid hebben in of rond hun woning een privé-oplaadpunt te plaatsen.

De eerste laadpaal werd geplaatst op de Marktplaats van Hooglede. Daarna was het de beurt aan de markt van Gits. Tegen 2020 komen er nog twee laadpalen erbij ter hoogte van de Geitenhove in Sint-Jozef en ter hoogte van hoeve “Ter Kerst” in Onledemolen.

 

Praktische info

De praktische instructies voor het laden hangen op de zijkant van de laadpaal. Er is ook een storingsnummer dat kan gecontacteerd worden in geval van problemen. Activatie van de laadpaal kan op 2 manieren: via de SMOOV-app op je smartphone of via een laadkaart. Via de app krijg je een overzicht van de vrije laadpalen in de buurt. Je selecteert de laadpaal waar je wil laden alsook de betalingswijze. Je ziet op elk moment precies hoeveel je laadt en hoeveel dat kost. Smoov verwittigt je ook wanneer jouw favoriete laadpunt vrij komt of wanneer dat juist door iemand anders bezet wordt.

De laadpaal activeren kan ook via een laadkaart. Er zijn vandaag heel wat aanbieders van laadkaarten. In principe zijn de palen interoperabel wat betekent dat de meeste bestaande kaarten toegang krijgen tot de 2.500 publieke laadpalen die Infrax zal plaatsen. Indien je nog geen laadkaart hebt, dan kan je die aanvragen via www.plugsurfing.com/vlaanderen.

Laadpaal op verzoek

Kan je thuis niet opladen en is er geen (of onvoldoende) publieke laadinfrastructuur in je buurt? Dan kun je kosteloos de plaatsing van een publieke laadpaal in je buurt aanvragen via netbeheerder Infrax op https://www.infrax.be/laadpaal-aanvragen. Het opladen zelf gebeurt tegen betaling, op dezelfde manier als bij de andere 2.500 publieke laadpalen.