Gemeente Hooglede

Elke inwoner vanaf 7 jaar krijgt een mondmasker

Gemeente Hooglede koopt herbruikbare mondmaskers voor inwoners. Elke inwoner vanaf 7 jaar krijgt een herbruikbaar stoffen mondmasker (kindermaat of volwassen maat).

Woensdag 15 april was het volgende te horen in de persconferentie van de eerste minister : “Het is duidelijk dat het dragen van een mondmasker – zelfs een zogenaamd comfortmasker – ook een belangrijke rol zal spelen in de afbouwstrategie. “ “ Stoffen maskers zullen worden aanbevolen voor elke situatie waarin geen veilige afstanden kunnen worden aangehouden. “ Daarnet werd deze stelling verder benadrukt door de nationale veiligheidsraad.

Dit betekent dat social distancing en hygiëne maatregelen (zoals handen wassen en ontsmetten) nog steeds op de eerste plaats komen. Maar het virus kan circuleren, zonder dat mensen symptomen vertonen, en ook net voor het verschijnen van symptomen kan men reeds besmettelijk zijn.

Overdracht van het virus gebeurt via besmette speekseldruppeltjes. Een mondmasker vermindert het aantal druppeltjes die rondvliegen. En het zorgt ervoor dat je minder je neus en mond aanraakt. Je draagt een mondmasker van textiel dus vooral om anderen te beschermen. Jouw masker beschermt mij, mijn masker beschermt jou. Het vult daarom de andere maatregelen aan.

Een herbruikbaar mondmasker van textiel is bedoeld voor gebruik in het openbaar door personen die geen symptomen van corona vertonen. Het is vooral nuttig bij nauw contact met anderen (< 1,5m) En het kan ervoor zorgen dat voorwerpen in de omgeving minder besmet raken. De nationale veiligheidsraad verplicht vanaf 4 mei om bij het nemen van het openbaar vervoer mond en neus te bedekken.

Met de gegevens die we hadden zijn we aan de slag gegaan. We hebben uiteindelijk voor elke inwoner van de gemeente vanaf 7 jaar één mondmasker gekocht. Een herbruikbaar mondmasker, bestaande uit twee lagen. Een laag uit polyester en één laag uit viscose, rechthoekig van vorm en met linten. Dit zorgt voor een goed draagcomfort.

Er is een model voor volwassenen en een model voor kinderen van 7 tot en met 11 jaar. Je kan dit masker wassen op 60°.

Deze maskers worden geleverd ten laatste in de 2° week van mei. De praktische organisatie voor het verdelen van deze maskers wordt volgende week afgerond.

Wat we nu al weten: ze worden bij u in de bus gedropt. Wie graag wil mee helpen bedelen, geef gerust een seintje via “www.hooglede.be/hoogledehelpt?”.

Gepubliceerd op  do 30 apr 2020