Gemeente Hooglede

'Hoe maakt u het?'

ERFGOEDDAG OP ZONDAG 28 APRIL IN HOOGLEDE

Ook in onze gemeente kan u op zondag 28 april ’19 kennis maken met inwoners die met grote liefde voor het vak een oud ambacht uitoefenen hetzij als hobby hetzij beroepshalve. Met hart en ziel trakteren zij jong en oud met een niet te missen boeiend verhaal en interessante demonstraties.

  • Lena Deceuninck en Monique Soenen

Wat

Kantklossen en spinnen

“kantklossen” en “spinnen” twee termen uit het verleden maar als ambachtelijke kunstvorm helemaal terug.

Lena en Monique zijn begeesterd door dit oude ambacht dat vroeger beoefend werd door vrouwen als broodwinning maar momenteel, op enkele uitzonderingen na, eerder als hobby. Ze houden dit ambacht levendig en boeiend met hun wondermooie hedendaagse kantcreaties die ze niet alleen maken uit katoen en zelf gesponnen woldraden maar ook uit ijzer en plastiek ! Benieuwd naar de resultaten ? Ga dan zeker eens langs bij deze enthousiaste dames. Zij verwelkomen u met demonstraties en geven u een heldere uitleg op al uw vragen. Wedden dat het de moeite loonde ?

Waar

cafetaria WTC Ter Linde, Gitsbergstraat 36 te 8830 Hooglede

Wanneer

28.04.2019 van 10u00 tot 18u00

 

  • Anne Vanderper

Wat

keramiek (pottendraaien/gietwerk)

Hoe draait u met een klompje klei een origineel potje? Hoe maakt u met vloeibare klei een serie gelijke vormen? Het is een uitermate boeiend verhaal dat Anne heel graag met u wil delen. Wilt u het volledige proces van kneden, draaien of gieten, drogen, afdraaien, bakken en glazuren eens van dichtbij gaan bekijken? Dan bent u van harte welkom bij Anne.

U zal versteld staan hoe een keramist gebruik maakt van een natuurelement om er iets fantastisch mee te creëren. Een niet te missen kans !

Waar

Kleine Noordstraat 40a

Wanneer

28.04.2019 van 13u00 tot 17u00

 

  • Kurt De Vuyst

Wat

steen- en beeldhouwer, tekening- en letterkapper

Het bewerken van natuursteen is een eeuwenoud beroep.

Het tijdperk dat in toenemende mate beheerst wordt door hoogstaande technologie laat Kurt voor wat het is. Hij beoefent het wonderlijke ambacht nog steeds op ambachtelijke wijze en laat u kennismaken met zijn passie en precisie om van een grof stuk steen wondermooie creaties met een ziel te maken. Met diverse technieken en gereedschappen demonstreert hij zijn affiniteit met natuursteen. Zijn ciseleren, tailleren, boucharderen u volkomen vreemd, ga dan zeker eens bij Kurt langs. U zal versteld staan van dit vakmanschap.

Waar

Ieperstraat 78

Wanneer

28.04.2019 van 10u00 tot 18u00

 

  • Pieter Pattyn en Bram Cortvriendt

Wat

Bier brouwen

Wil u kennis maken met de basisbeginselen van een eeuwenoude ambacht ?

Ga dan zeker een kijkje nemen bij brouwmeesters Pieter en Bram die u onderdompelen in de wereld van mout en hop. Met kennis van zaken leggen zij u het brouwproces heel nauwkeurig uit. Het wordt vast en zeker een zeer interessant bezoek ! Misschien raakt u helemaal in de ban en gaat u de uitdaging aan om uw eigen favoriete gerstenat te brouwen.

Waar

Delaeystraat 44

Wanneer

28.04.2019 van 10u00 tot 18u00

 

  • Geert Wyseure

Wat

Van manueel letter zetten tot drukken met een oude proefpers

Net als vader Marcel (foto) is Geert (foto) drukker maar niet meer op de manier zoals zijn vader dit deed. Digitale druksystemen verdrongen immers eeuwenoude druktechnieken. Maar Geert is de drukkunst van vroeger nog helemaal niet verleerd ! Hij toont u onder andere hoe vroeger een tekst manueel werd gezet uit oude letterkasten met loden letters in verschillende corpsen.

Op een oud proefpersje uit 1948 drukt hij manueel een afdruk. In een zeer boeiend verhaal neemt Geert u mee in de evolutie van de drukkunst.

Maak zeker gebruik van deze uitzonderlijke kans die u gratis te beurt valt om kennis te maken met een ambacht uit dien goeden ouden tijd.

Waar

cafetaria WTC Ter Linde, Gitsbergstraat 36 te 8830 Hooglede

Wanneer

28.04.2019 van 10u00 tot 18u00

 

  • Tine Vandevyvere

Wat
Geen potten breken maar draaien!
Potten, ook jij hebt ze ongetwijfeld in huis als interieur- of gebruiksobject. Maar heb je ooit al eens stilgestaan bij het vakmanschap dat erbij te pas komt? Op Erfgoeddag ontdek je de 'making-of', van draaien tot glazuren. En misschien ga je zelf ook aan de slag!

Waar

Processiestraat 1 te 8830 Hooglede

Wanneer

28.04.2019 van 10u00 tot 17u00

 

  • Donald Desot

Wat

De koets opgepoetst!
Wat ooit het straatbeeld domineerde, is nu volledig verdwenen: de koets. Heb jij al gehoord van een sjees, een phaeton, een siamese phaeton, een postkoets of een slede? Kom kijken en krijg deskundige tekst en uitleg over hoe je een koets kan aanspannen, de verschillende rijtuigonderdelen, de kledij van vroeger, het koetshuis en niet te vergeten ... het restaureren van de koetsen zelf.

Waar

Wulfhoekstraat 13 te 8830 Hooglede

Wanneer

28.04.2019 van 10u00 tot 17u00

 

Check vlug het programma via https://bienet.be/erfgoeddag2019/

 

Praktisch

  • Erfgoeddag 2019 vindt plaats op zondag 28 april, tijdstip afhankelijk van de activiteit.
  • Het overzicht van alle Erfgoeddagactiviteiten in de regio vind je terug via https://bienet.be/erfgoeddag-2019/ of in onze handige regionale Erfgoeddagbrochure op publieke plekken (gemeentehuis, bibliotheek, cultuurcentrum), in wachtzalen en bij lokale handelaars in je stad of gemeente. Op Erfgoeddag kan je de brochure ook verkrijgen op de verschillende deelnemende locaties.
  • Het volledige programma in Vlaanderen en Brussel is na te lezen op https://erfgoeddag.be/.
Gepubliceerd op  do 11 apr 2019