Gemeente Hooglede

Pop-up Expo GERAAKT met Hoogledenaar Gabriël Devolder reist naar de Duitse militaire begraafplaats

ma 10 jun 2024
Vanaf 17 juni 2024 tot eind juni staat de reizende expo GERAAKT aan de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede. Hoogledenaar Gabriël Devolder is één van de acht personen die er een innemend verhaal over de Eerste Wereldoorlog vertelt.

Onder de noemer GERAAKT, ging fotograaf/journalist Jelle Vermeersch op stap met acht diverse profielen: jong en oud, uit binnen- en buitenland. De acht deelnemers aan de expo, kregen de kans één object dat hen ‘raakt’ te kiezen uit de WOI-collecties van verschillende musea in de Westhoek. De acht gekozen objecten fungeren als rode draad in acht uiteenlopende verhalen, waarbij de deelnemers hun eigen leven, de actualiteit en de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog verweven.

Gabriël Devolder, 93-jarige Hoogledenaar met een passie voor de fiets en een stilzwijgende vader die vocht aan het front, bezocht samen met Jelle Vermeersch Museum aan de Ijzer in Diksmuide. Ontdek op deze expo het verhaal over zijn vader aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog en hoe je als soldaat ook letterlijk geraakt kon worden door een zakhorloge.

Verder vertelt o.a. ook de Belgisch-Rwandese Laura aan de hand van een Duits identificatieplaatje uit het In Flanders Fields Museum haar levensverhaal. Een impressionant relaas, diep geworteld in de erfenis van de Eerste Wereldoorlog. Oleksii en Polina, twee verliefde jongeren gevlucht uit Charkov (Oekraïne) laten een ontroerend, actueel en persoonlijk licht schijnen op oorlog en conflict via een liefdesbrief uit de collectie van het In Flanders Fields Museum. De Duitse Belg Thomas stelt zich volledig open en filosofeert over Duits schuldbewustzijn, en koos voor een gasmasker uit het Passchendaele Museum, symbool voor de absurditeit van de wapenwedloop en uitwassen van chemische oorlogsvoering.

De expo met acht getuigenissen reist doorheen het herdenkingslandschap van de Westhoek rond tot het einde van de zomer 2024:

  • Zonnebeke; Passchendaele Museum; 13/mei - 7/jun
  • Poperinge; Talbot House; 7/jun - 17/jun
  • Hooglede; Duitse Militaire Begraafplaats; 17/jun - 1/jul
  • Ieper; Hoeve Klein Zwaanhof/Yorkshire Trench; 1/jul - 15/jul
  • Vleteren; OC De Sceure; 15/jul - 29/jul
  • Langemark-Poelkapelle; aan de Oude Brandweerkazerne; 29/jul - 12/aug
  • Mesen; Kiosk; 12/aug - 26/aug
  • Diksmuide; Museum Aan De IJzer; 26/aug - 9/sep