Gemeente Hooglede

Extra deelwagen te Hooglede in samenwerking met vervoerregio Midwest.

di 27 aug 2024
In samenwerking met de vervoerregio Midwest kreeg Hooglede er deze zomer een nieuwe deelwagen bij.

Sinds kort beschikt onze gemeente over een extra deelwagen. Tegen eind 2024 komt er nog een nieuwe elektrische bij.

Deze staat naast de huidige deelwagen op de voorziene parking aan de kerk. 

De vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek breiden het aanbod deelwagens fors uit. Vanaf juli verschijnen er in het straatbeeld 96 deelwagens op 51 Hoppinpunten.
Claus2you, het autodeelplatform van Claus Mobility uit Zonnebeke zal instaan voor de uitrol. Het aanbieden van deelsystemen past volledig binnen Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid.

Makkelijk om vervoermiddelen te combineren

De extra deelwagens in de vervoerregio’s Brugge, Midwest, Oostende en Westhoek komen aan Hoppinpunten. Een Hoppinpunt is een punt waar verschillende vervoermiddelen samenkomen en op elkaar zijn afgestemd, zoals de trein, tram, bus, een deelsysteem ((bak)fiets, auto, step, …) of je eigen fiets. Op dit moment hebben we al meer dan 500 Hoppinpunten in Vlaanderen”, aldus minister Peeters. Je vindt er informatie over alle vervoermiddelen die op dat Hoppinpunt beschikbaar zijn. Het combineren van verschillende vervoermiddelen om vlot je bestemming te bereiken, staat centraal in Hoppin: van de trein, tram en bus vlot op de (deel-)wagen.

Autodelen – voor elk wat wils

Een auto staat vaak stil, tot wel 23 uur per dag. Omdat een gedeelde auto vaker en door meer mensen wordt gebruikt, hoeft niet iedereen een eigen auto te hebben. Afhankelijk van de situatie kan een deelauto 3 tot wel 10 particuliere auto’s vervangen. Minder auto’s in je straat, dat is gezondere lucht en meer ruimte voor een aangenamere leefomgeving. Elk jaar neemt de populariteit van deelmobiliteit dan ook toe. Zo waren eind 2023 in 40 van de 64 West-Vlaamse gemeenten al deelauto's te vinden.

“WVI is een voortrekker van de omschakeling naar duurzame en toekomstbestendige mobiliteit. Zo ondertekenden we recent de Green Deal Deelmobiliteit en Wonen met als doel: onze lokale besturen ondersteunen bij de uitrol van deelmobiliteit en andere Vervoer op Maat-initiatieven, en proefondervindelijk aantonen dat autodelen een alternatief kan zijn voor de (tweede) auto”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI.

Hoppin: een initiatief van de Vlaamse overheid

Met Hoppin stimuleert Vlaanderen de modal shift: de overstap van de wagen als belangrijkste vervoermiddel naar meer duurzame mobiliteit zoals stappen, fietsen, deelmobiliteit en openbaar vervoer, of een combinatie daarvan. Vlaanderen investeert daarom in veilige (fiets)infrastructuur en in Hoppinpunten waar de reiziger vlot van het ene op het andere vervoermiddel overstapt. Zo wil Vlaanderen een antwoord bieden op de maatschappelijke uitdagingen zoals luchtvervuiling en files, en inzetten op de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze steden en gemeenten.

Meer info

Meer informatie over de verschillende vervoerregio’s vind je op

Meer informatie over basisbereikbaarheid en Hoppin vind je op www.vlaanderen.be/basisbereikbaarheid en www.hoppin.be.