A. Een wereld in balans: Noord-Zuid en Fair Trade worden Wereldraad Hooglede-Gits
Twee treinen werden aan elkaar gekoppeld: één die al wat langer liep en één van een wat recentere datum. De wagons zijn wat herschikt, het reisplan werd herwerkt, er is een nieuwe machinist. We kunnen op weg.
Faire Gemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.
B. Korte historiek
- 2009: De titel Fair Trade Gemeente werd behaald.
- 2014: Met haar fairtrade ambassadeurs behaalt de gemeente haar eerste ster.
- 2015: De Beverenstraat krijgt de titel van fairtradestraat. De gemeente krijgt haar tweede ster.
- 2022: de gemeente behaalt een algemene A-score en herbevestigd zo haar titel van Faire Gemeente. Ook in de 6 deelcriteria en de 'next level' scoorde de gemeente de hoogste A-score.
- 2024: de gemeente behaalt een algemene B-score en herbevestigd zo haar titel van Faire gemeente. In de 6 deelcriteria en de 'next level' scoorde de gemeente telkens A-scores en B-scores.
C. Het lokale bestuur
Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie, fruitsap, wijn, suiker, thee, chocolade, ... via een groepaankoop besteld voor alle diensten bij de wereldwinkel van Roeselare. Verder verplichten ze zichzelf om het bewustzijn rond Fair Trade op regelmatige basis te promoten via hun eigen informatiekanalen en andere lokale media.
D. Bedrijven en organisaties
Fair Trade producten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en door organisaties (o.a. scholen, verenigingen...). Er worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met Fair Trade te vergroten.
E. Media-aandacht
Het verkrijgen van media-aandacht voor de campagne is een middel om een groot deel van de bevolking te bereiken, alsook de lokale handelaars en organisaties die zich op die manier gewaardeerd voelen voor hun engagement.