Gemeente Hooglede

Faire gemeente

A. Een wereld in balans: Noord-Zuid en Fair Trade worden Wereldraad Hooglede-Gits

Twee treinen werden aan elkaar gekoppeld: één die al wat langer liep en één van een wat recentere datum. De wagons zijn wat herschikt, het reisplan werd herwerkt, er is een nieuwe machinist. We kunnen op weg. 

Fair Trade Gemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.

B. Korte historiek

  • 23 juni 2009: De titel Fair Trade Gemeente werd behaald.
  • 22 september 2014: Met haar fairtrade ambassadeurs behaalt de gemeente haar eerste ster.
  • 11 oktober 2015: De Beverenstraat krijgt de titel van fairtradestraat. De gemeente krijgt haar tweede ster.

C. Het lokale bestuur

Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die Fair Trade steunt en beslist om koffie en nog minstens één ander product dat gecertificeerd is door Max Havelaar aan te kopen. Verder verplichten ze zichzelf om het bewustzijn rond Fair Trade op regelmatige basis te promoten via hun eigen informatiekanalen en andere lokale media. 

Er worden koffie, fruitsap, suiker, wijn, thee als fairtradeproducten gebruikt.

D. Bedrijven en organisaties

Fair Trade producten worden gebruikt door een aantal lokale bedrijven en door organisaties (o.a. scholen, verenigingen...). Er worden educatieve campagnes georganiseerd om de kennis over en de betrokkenheid met Fairtrade te vergroten.

E. Media-aandacht

Het verkrijgen van media-aandacht voor de campagne is een middel om een groot deel van de bevolking te bereiken, alsook de lokale handelaars en organisaties die zich op die manier gewaardeerd voelen voor hun engagement. Telkens er een nieuwe ster wordt behaald, wordt de pers ingelicht. Een evenement kan georganiseerd worden bij het behalen van die ster.