Gemeente Hooglede

Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst

ma 06 mei 2024
Wijk Onledemolen in Gits en de Heihoek in Lichtervelde vormen samen een uniek gebied op het vlak van geschiedenis, landschap en natuur, landbouw en ondernemerschap, ...

Om dit te staven publiceerde het Regionaal Landschap West-Vlaamse Hart i.s.m. de gemeenten Hooglede en Lichtervelde, IOED RADAR-Midwest, Agentschap Natuur en Bos en Groep Gidts het boek ‘Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst’.

Voor de samenstelling van de publicatie namen de initiatiefnemers auteur en oud-Lichterveldenaar Marijn Follebout onder de arm. Hij dook in de archieven, raadpleegde tal van publicaties m.b.t. het gebied en interviewde een 20-tal sleutelfiguren. De grafische dienst van provincie West-Vlaanderen stond in voor de lay-out en druk. Dit resulteerde in een 120 pagina’s tellende en rijk geïllustreerde gids.

Deze publicatie wil mensen aanzetten om dit fantastische gebied met zijn rijke geschiedenis en vele troeven te verkennen. Onderwerpen die uitgebreid aan bod komen zijn o.a. de heuvelkam, de huwynsbossen, hoeves met een sterk verhaal, de spoorlijnen, de wereldoorlogen, kasteel Mariasteen, Dominiek Savio en Groep Gidts… Het boek wil gidsen, heemkundigen, leerkrachten, socioculturele verenigingen… inhoudelijk ondersteunen om verkenningen doorheen het gebied voor te bereiden en te begeleiden. Wie weet zet het boek ook mensen aan om verder aan de slag te gaan met de troeven van het gebied.

Het is al de derde leidraad voor een gebiedsverkenning in het West-Vlaamse Hart. In 2014 verscheen ‘Gebiedsverkenning Bergmolenbos/Sterrebos’ en in 2020 brachten we ‘Gebiedsverkenning Poelberg/Meikensbossen’ uit. De publicatie ‘Gebiedsverkenning Huwynsbossen/Ter Kerst’ kost € 10 (excl. verzendingskost) en kan je bestellen via www.westvlaamsehart.be/publicaties of je kan hem aankopen in Vrijetijdspunt Trimard in Hooglede.