Gemeente Hooglede

Gemeente Hooglede digitaliseert plannen begraafplaatsen met een drone

do 06 okt 2022
In de komende weken digitaliseert de gemeente de plannen van de vier begraafplaatsen. De digitalisering van de plannen gebeurt door middel van een drone. De drone zal over de vier begraafplaatsen vliegen en zo alle graven, paden en afmetingen in kaart brengen.

De digitale plannen zorgen voor een vlot beheer in de toekomst, maar ook voor ontsluiting via de digitale databank ‘Versteende getuigenissen’. Op deze databank kan je de begraafplaatsen vanop je pc consulteren en de grafgegevens eenvoudig opzoeken. De digitale plannen worden in samenwerking met de firma’s Drone Mapping en Geo-IT gemaakt. Drone Mapping staat in voor de dronevluchten en de luchtfoto’s. Geo-IT tekent op basis van deze foto’s de contouren van de graven, strooiweiden, urnegraven en columbaria.

De dronevluchten worden ingepland, afhankelijk van de weersomstandigheden. De dronepiloot heeft de nodige ervaring en licenties om luchtfoto’s te maken. Zie je op één van deze dagen dus een drone vliegen boven één van de begraafplaatsen, dan moet je geen melding maken bij de politie. De dronevluchten zelf duren slechts een kwartier per begraafplaats.

De begraafplaatsen zijn niet gesloten voor de bezoekers tijdens de dronevlucht. Het kan wel dat de dronepiloot je vraagt om de begraafplaats even te verlaten. Bezoekers worden in overeenstemming met de privacywetgeving ter plaatse ingelicht. Mocht je alsnog in beeld worden gebracht als bezoeker zal dit slechts vanuit bovenaanzicht zijn. De luchtfoto’s zelf worden afgeknipt aan privédomein, dus tuinen e.d. worden niet gefotografeerd/afgeleverd.