Gemeente Hooglede

Geïndexeerde tarieven waterfactuur vanaf 1 januari 2019

Vanaf 1 januari 2019 hanteert De Watergroep een geïndexeerd tarief voor drinkwater. We geven u hieronder graag een overzicht van de wijzigingen voor huishoudelijke klanten.

De drinkwaterfactuur bestaat uit 3 onderdelen:

  • de prijs voor de productie en de levering van drinkwater
  • de bijdrage voor afvoer
  • de bijdrage voor zuivering

Voor elk van deze onderdelen is er een vastrecht en een tarief voor verbruik. Het tarief voor het vastrecht blijft in 2019 ongewijzigd. 

In de praktijk komt het vastrecht neer op:

Soort vastrecht Bedrag vastrecht, per wooneenheid, per jaar (excl. 6% BTW) Korting op vastrecht, per gedomicilieerde (excl. 6% BTW)
Vastrecht drinkwater 50 euro 10 euro
Vastrecht gemeentelijke bijdrage afvoer 30 euro 6 euro
Vastrecht bovengemeentelijke bijdrage zuivering 20 euro 4 euro

Voor het basisverbruik wordt een basistarief van € 1,7886 euro/m³ (excl. 6% btw) aangerekend. Dit geldt voor een verbruik van 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerde per jaar. 

Voor al het water dat meer verbruikt wordt dan het basisverbruik, wordt het comforttarief aangerekend. Het comforttarief bedraagt het dubbele van het basistarief, dus 3,5772 euro/m³ (excl. 6% btw).

 Daarnaast kunnen wij u meedelen dat het tarief voor de bovengemeentelijke bijdrage zuivering voor particuliere verbruikers (geen grootverbruikers/heffingsplichtigen) geïndexeerd is tot volgende bedragen (excl. btw):

  • basistarief: 0,9939 euro/m³
  • comforttarief: 1,9878 euro/m³

Het vlak tarief bedraagt 1,1261 euro/m³

Het maximale tarief voor de gemeentelijke bijdrage afvoer bij collectieve sanering is voor particuliere verbruikers (geen grootverbruikers/heffingsplichtigen) begrensd tot volgende bedragen:

  • basistarief: 1,3915 euro/m³
  • comforttarief: 2,7830 euro/m³

Het maximale vlak tarief bedraagt 1,5765 euro/m³.

De voorwaarden om recht te hebben op een sociale korting van 80% en de berekening van deze sociale korting blijven ongewijzigd. 

Voor verdere informatie kan u terecht op www.dewatergroep.be/tarieven of kan u contact opnemen via tel. 02 238 95 83.