Gemeente Hooglede

Help bacterievuur bestrijden!

Bacterievuur is een vervelende plantenziekte die vooral Meidoorn, Appel, Peer, Vuurdoorn, Lijsterbes en Krentenboompje treft. Maar ook jouw tuin is (misschien) betrokken partij. Geïnfecteerde sierstruiken zijn een mogelijke bron van nieuwe infectie en dat is nefast voor fruittelers in de buurt.

Bacterievuur baart vooral fruitkwekers (appel en peer), maar ook boomtelers kopzorgen. Aangezien deze infectie niet alleen in boomgaarden voorkomt, maar ook frequent terug te vinden is op waardplanten in openbare domeinen, natuurgebieden, parken of tuinen... kan ook jij je steentje bijdragen.

Wees alert voor bacterievuur en help deze plantenziekte bestrijden.

De eerste vraag die je je moet stellen, is of er in jouw tuin bacterievuurgevoelige planten staan. Is het antwoord ‘ja’, geen paniek, de plant is niet noodzakelijk geïnfecteerd. Hou ze echter wel extra in de gaten! 

Dé maanden waarin de ziekte in de regel toeslaat zijn mei/juni (maar ook nog tot in augustus). Hét meest typerende ziektebeeld is de bruin-, zwartverkleuring van de bloesems, vruchten, bladeren en jonge twijgen (als door ‘vuur verschroeid’). Twijgen en bladeren krullen daarbij ook typisch om. 

Hoe bacterievuur herkennen en bestrijden?

Let op!

  • Genezing van de ziekte met chemische middelen (antibiotica) is niet mogelijk!! Laat je op dat vlak niets wijsmaken …!

  • Bij de vaststelling van de ziekte moet je onmiddellijk ingrijpen, dat is zelfs wettelijk verplicht!
  • Snoei zieke plantendelen weg, tot minstens 50 cm (!) onder de zichtbare aantasting, rooi de aangetaste plant desnoods helemaal!

  • Vermijd alle contact tussen gezond en weggesnoeid hout. Ontsmet het snoeimes tussen twee knippen door.
  • Geïnfecteerd hout moet vernietigd worden en mag geenszins een tweede leven in de tuin krijgen. Composteren of versnipperen is dus uit den boze!! 
  • Hoe sneller je het geïnfecteerd hout verbrandt of in een afgesloten verpakking krijgt, hoe beter. 

Extra info betreffende verbranden in open lucht:

Hoewel Vlaanderen verbranding in openlucht uitdrukkelijk verbiedt, is er voor bacterievuur een uitzondering gemaakt. Bacterievuur is immers een schadelijk organisme waarvan de bestrijding wettelijk verplicht is door zowel Europa als België. Het is dus logisch dat de beste manier om bacterievuur te bestrijden nog toegelaten wordt, namelijk genadeloos insnoeien en onmiddellijke lokale verbranding.

Hoewel wettelijk toegelaten, is het voor velen niet zo evident om te verbranden, aangezien verbranden in openlucht steeds op meer dan honderd meter uit de buurt van huizen, bossen, boomgaarden, hagen, graan, stro, … moet blijven.

Verkeer je in de onmogelijkheid om te verbranden, breng dan het snoeihout in een afgesloten verpakking naar de verbrandingsoven te brengen. Daar moet het met verpakking en al daadwerkelijk verbrand worden, en zeker niet worden gecomposteerd!

Gepubliceerd op  wo 01 jul 2020