Gemeente Hooglede

Hooglede maakt zich klaar voor nieuw toeristisch seizoen

ma 13 mrt 2023
Vorig jaar kon je er niet naast, de eerste Big Bench kleurde de sociale media en zette Hooglede als Westhoekgemeente op de kaart. Vrijetijdspunt Trimard lanceert dit voorjaar enkele nieuwe projecten met o.a. street art en virtuele beleving.

Street art verwijst naar dierensprookjes van Omer Karel de Laey

Op Erfgoeddag wordt een nieuwe kindvriendelijke kunst- en wandelroute ‘Op hazenpad’ gelanceerd. Het wordt een wandeling met street art van de internationaal erkende kunstenaar DZIA, afgewisseld met kindvriendelijke luisterverhalen en poëzie van Kruimeldief. Deze nieuwe wandeling is geïnspireerd op de 19 dierensprookjes van Omer Karel de Laey (Hooglede, 1876 – 1909).

‘Op hazenpad’ is beschikbaar vanaf zondag 23 april 2023.

Virtuele beleving op de Duitse militaire begraafplaats

Via de app met Augmented Reality ‘Een laatste groet’ verschijnt Duitse verpleegster Ida en neemt ze de bezoeker mee in haar verhaal over de Eerste Wereldoorlog: een beklijvende en unieke ervaring. Verpleegsters waren vaak de laatsten die gewonde of zieke soldaten moed inspraken voor ze stierven. Ook de bezoeker wordt uitgenodigd om een laatste groet te brengen aan wie er begraven ligt.

‘Een laatste groet’ is beschikbaar vanaf zaterdag 6 mei 2023.

Kunstwerk aan Ehrenfriedhof Hooglede West

Aan het voormalige rusthuis ’t Hoge in de Hogestraat komt een kunstwerk van het kunstenaarscol­lectief Jean-Louis Muller. Het kunstwerk vestigt zo opnieuw de aandacht op de verdwenen Duitse begraafplaats Ehrenfried­hof Hooglede West. Zo worden er over de hele Westhoekregio nog 23 andere kunstwerken geplaatst op plaatsen waar ooit een Duitse begraafplaats lag, gewonden werden verzorgd of tramsporen soldaten bevoorraadden. Er worden ook nieuwe fietsroutes uitgebracht, die enkele verschillende kunstwerken met elkaar zullen verbinden.

De nieuwe fietsroutes langsheen de kunstwerken zijn beschikbaar vanaf zondag 4 juni 2023.

Inzetten op wandel- en fietsroutes

De nieuwe Vrijbosroute (50,6 km) werd in februari gelanceerd en loopt door Hooglede, Staden, Houthulst en Kortemark. Het traject loopt volledig op het fietsroutenetwerk van Westtoer. Het startpunt van Hooglede bevindt zich op de Marktplaats van Hooglede nabij de kerk/fietsparking.

Langeafstandswandelaars kunnen ook dit jaar opnieuw hun hart ophalen. Na de Grote Vijf route die vorig jaar werd gelanceerd, is dit voorjaar de Via Brugensis aangepast, een route die je recht naar Santiago de Compostella brengt. Deze route loopt nu ook door Gits (Hooglede) en is bewegwijzerd. Ze loopt tot aan de kerk van Gits en verder via Ter Kerst. De start van deze aanlooproute naar Compostella ligt in Sluis en loopt door tot in Arras. De lengte van dit traject bedraagt 198 km.

Inspiratiemagazine

Wil je verder nog meer geïnspireerd worden? Haal dan het gloednieuwe toeristisch inspiratiemagazine van Toerisme Hooglede in huis of breng een bezoek aan www.visithooglede.be.

Het inspiratiemagazine is beschikbaar vanaf april 2023 in Trimard.