Hooglede neemt dit ter harte en gaat volop voor de erkenning als dementievriendelijke gemeente. In het voorjaar van 2024 werd reeds een nieuwe vleugel in WZC Ter Linde geopend, speciaal ontworpen voor mensen met dementie. Dit initiatief onderstreept de betrokkenheid van het lokaal bestuur bij het creëren van een omgeving die rekening houdt met de behoeften van deze doelgroep. Maar ook mensen met dementie in de thuissituatie mogen niet in de kou blijven staan.
Dankzij middelen van de Vlaamse overheid gaan we in Hooglede aan de slag met ondersteuning van Expertisecentrum Dementie Sophia. Lokaal dienstencentrum Zonder Zulle en Centrum voor Dagverzorging Ter Linde lanceren het project TelMieMoMee. Hiermee willen we inwoners uit Hooglede die met dementie in aanraking komen beter ondersteunen. Het aanbod in de thuiszorg kan nog beter afgestemd worden op mensen met dementie, zodat zij langer in hun vertrouwde omgeving (thuis) kunnen blijven wonen. Hoe kunnen zij en hun netwerk verder op een persoonlijke manier benaderd en ondersteund worden? Hoe kunnen zij verder hun actief sociaal leven verder uitbouwen? Personen met dementie moeten volwaardig deel blijven uitmaken van onze maatschappij.
Samen met verschillende diensten in de thuiszorg
Zonder Zulle en CDV Ter Linde nodigden enkele partners uit om mee deel uit te maken van de kerngroep TelMieMoMee. Immers zijn veel diensten actief in de thuiszorg. Deze diensten komen meerdere keren per week in situaties waar dementie een belangrijke rol speelt. Er zijn poetsdiensten, diensten voor gezinszorg, thuisverpleging, … Dit vraagt een bijzondere aanpak, zowel naar de persoon zelf toe als naar zijn/haar familie.
Met TelMieMoMee willen we dat mensen met dementie verder een volwaardige rol kunnen opnemen. Zij moeten verder als mens behandeld worden. Iedere mens is uniek. Belangrijk hierbij is dat zij nog moeten doen wat ze nog kunnen doen. In het huishouden kan dat bijvoorbeeld zijn koken, was opplooien, mee gaan op boodschappen, kaarten, …
Iedere persoon heeft ook een eigen levensverhaal, heeft eigen hobbys en interesses. Na de diagnose met dementie moeten deze personen verder hobbys kunnen uitoefenen, doen wat ze graag doen. Thuisdiensten moeten dit respecteren en de persoon zelf stimuleren om zijn hobbys verder te beoefenen en sociaal contact te maken. Een koersliefhebber moet zo verder de kans krijgen om de plaatselijke kermiskoers bij te wonen. Iemand die houdt van breien of haken moet verder naar de creanamiddag in het lokaal dienstencentrum te gaan.
Ook de mantelzorgers in onze gemeente willen we bij dit project betrekken. Zij staan dag en nacht klaar om de zorg om hun partner of familielid met dementie op te nemen. Dit vraag veel energie en geduld. Thuiszorgdiensten merken dat veel mantelzorgers over hun grenzen heen gaan in het opnemen van zorg. Het inschakelen van externe hulp wordt vaak moeizaam toegelaten. We betrekken in het project dan ook een mantelzorger die de zorg om een familielid opneemt en willen deze inbreng ook meenemen in het project zodat mantelzorgers ook hun stem krijgen. De mantelzorggroep Oender Oes komt jaarlijks 4 keer bijeen. In deze groep vinden mantelzorgers steun bij elkaar en kunnen ze eens genieten van een bijzondere namiddag samen met lotgenoten.