Gemeente Hooglede

Identiteitskaart, rijbewijs of reispaspoort verloren of gestolen?

ma 20 feb 2023
Voor aangifte van diefstal of verlies rijbewijs, reispaspoort en identiteitskaart hoef je vanaf 1 maart niet meer bij de politie langs, maar kan dit eenvoudiger in één keer afgehandeld worden bij de dienst Burgerzaken (in Roeselare, Izegem en Hooglede).

Verlies of diefstal van je identiteitsdocumenten is erg vervelend en brengt ook wat administratieve rompslomp met zich mee. Waar op vandaag eerst een aangifte bij de politie noodzakelijk is alvorens nieuwe documenten kunnen aangevraagd worden, kunnen alle inwoners van Roeselare, Izegem en Hooglede voortaan alles in één keer afhandelen bij de dienst Burgerzaken van de stad of gemeente

Dankzij een samenwerking met de politiezone RIHO, hoef je in Roeselare, Izegem en Hooglede vanaf 1 maart 2023 niet meer naar het politiecommissariaat om het verlies of de diefstal van een identiteitskaart (eID-kaart en KidsID), rijbewijs of reispas te melden.

De diensten burgerzaken van Roeselare, Izegem of Hooglede kunnen voortaan alle noodzakelijke administratie in één keer afhandelen. De dienst burgerzaken stuurt de aangifte van verlies of diefstal naar de politie, die op hun beurt een proces-verbaal opmaken (zelf hoeft de burger niet naar de politie te gaan) En dat zorgt voor een mooie tijdswinst en een administratieve vereenvoudiging.

Ben je je identiteitskaart, Kids-ID of reispaspoort verloren of gestolen? Wat te doen?

  • Bel eerst naar DOCSTOP op het gratis nummer 00800 2123 2123. Deze dienst is 24u/24u bereikbaar en zorgt ervoor dat niemand misbruik van je kaart en/of reispaspoort kan maken. Kijk alles goed na vooraleer je hen contacteert, want het blokkeren is onomkeerbaar. DOCSTOP zal aan de hand van een aantal vragen je identiteit nagaan.
  • Ga langs bij de dienst burgerzaken om het verlies of de diefstal te melden en breng een recente pasfoto (maximum 6 maanden oud) mee.
  • De dienst burgerzaken stuurt jouw aangifte door naar de politie die bij diefstal een proces verbaal opmaakt.

Ben je je rijbewijs verloren of gestolen? Wat te doen?

  • Ga langs bij de dienst burgerzaken om een aangifte van verlies of diefstal te doen en een nieuw rijbewijs aan te vragen.
  • Indien de foto van de identiteitskaart nog steeds gelijkend is gebruiken we de foto van de identiteitskaart.
  • De dienst burgerzaken stuurt jouw aangifte door naar de politie die jouw rijbewijs seint, en bij diefstal een proces verbaal opmaakt.

Wettelijk gezien is deze nieuwe regeling nog niet mogelijk voor verblijfskaarten. Wie zijn verblijfskaart verliest of gestolen wordt, moet wel nog eerst naar het politiecommissariaat om aangifte te doen van het verlies of de diefstal.