Gemeente Hooglede

Ik heb hulp nodig. Wie bel ik? 1722 of 112?

Twee vragen zijn belangrijk om de juiste keuze te maken:

  • Is er iemand mogelijk in levensgevaar?
  • Heb ik bijstand van de brandweer nodig?

Ik bel 112 altijd als er een leven in gevaar kan zijn

Tijdens noodweer kan je enkel naar het noodnummer 112 bellen voor gevallen waarbij iemands leven in gevaar kan zijn. Als je dringend een ziekenwagen nodig hebt, als je huis in brand staat of dreigt in te storten of als er op een drukke weg een risico is op een auto-ongeluk, dan mag je zeker naar het noodnummer 112 bellen.

Ik bel 1722 of gebruik het e-loket van de brandweer als ik hulp nodig heb van de brandweer maar als niemand in levensgevaar is

Als je tijdens noodweer brandweerbijstand nodig hebt maar er niemand potentieel in gevaar is, moet je tijdens noodweer het e-loket van hun hulpverleningszone gebruiken (als hun hulpverleningszone een e-loket heeft) ofwel het nummer 1722 bellen.

Dat nummer kan je bijvoorbeeld bellen als er grote schade is aan je dak of als er water in je kelder staat. Deze problemen zijn heel vervelend en kunnen voor de burger op dat moment dringend zijn, maar tijdens noodweer bel je hiervoor niet naar 112 zodat de lijn vrij blijft voor mensen die mogelijk in levensgevaar zijn.

Als je het nummer 1722 gebeld hebt of een melding gedaan hebt via het e-loket, is het belangrijk dat ze geduldig wachten op de komst van de hulpdiensten. De brandweer bekijkt situatie per situatie en bepaalt wie het eerst verder geholpen moet worden. Dit betekent dat burgers in sommige gevallen wat langer zullen moeten wachten. We vragen om niet te bellen naar 1722 om te informeren waar de brandweer blijft. 

Ik doe beroep op een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf

Tijdens noodweer kan je ook geconfronteerd worden met heel wat problemen waarvoor er geen brandweerhulp nodig is. Staat je tuin onder water of is er een boom ongevallen in je tuin? Is je tuinhuis beschadigd of heb je geen elektriciteit of internet meer? Dan kan je best zelf aan de slag of een gekwalificeerde vakman contacteren om hen te helpen.