Gemeente Hooglede

Infosessie helpt vrijwilligers op weg om de verspreiding van de Aziatische Hoornaar een halt toe te roepen

di 20 feb 2024
Dinsdag 20 februari 2024 organiseerde het gemeentebestuur van Hooglede een infosessie over de Aziatische hoornaar. Een 50-tal vrijwilligers hebben zich tijdens de sessie aangemeld om zich in te zetten om de verspreiding van deze invasieve soort een halt toe te roepen.

De aanwezigen werden door een deskundige ingewijd in de levenscyclus van de Aziatische Hoornaar, en de bedreiging die de verspreiding van deze soort inhoudt voor onze inheemse bijen- en wespenpopulatie.

De vrijwilligers kregen ook tips en tricks van specialisten en imkers om de hoornaar op te sporen en deze af te vangen. Ook het maken van eigen selectieve vallen werd die avond in detail toegelicht.

Er werd speciaal aandacht besteed aan de afvangperiode van maart tot eind april. In deze fase van de levenscyclus van de hoornaar zijn het hoofdzakelijk jonge koninginnen die uitvliegen om voedsel te zoeken voor hun nieuwe kolonies. Als in deze periode maximaal hoornaars worden gevangen, dan heeft dat een groot exponentieel effect op de verspreiding van de soort. Daarom werd er naast kennis ook materiaal uitgedeeld aan de vrijwilligers om op gekende hotspots in de gemeente vangacties op te zetten.

Burgemeester Frederik Demeyere is enthousiast over het aantal ingeschreven vrijwilligers en betuigt zijn volle steun aan de acties die vanuit dit initiatief worden opgezet. "Het is bemoedigend om te zien hoe geëngageerde vrijwilligers zich verenigen in de strijd tegen de Aziatische hoornaar," verklaarde de burgemeester. "Samen kunnen we efficiënter optreden om de impact op onze lokale biodiversiteit te minimaliseren."

Meer informatie over de Aziatische Hoornaar en toekomstige evenementen rond dit onderwerp kan je terugvinden op https://vespawatch.be of www.hooglede.be/aziatische-hoornaar.