Gemeente Hooglede

JAZZCIRCUIT’18 ZORGT VOOR EEN ONSTUIMIGE HERFST IN REGIO ROESELARE

Jazzcircuit is aan zijn vierde editie toe. UiTinMidwest – de cultuurwerking van projectvereniging BIE, actief in Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Moorslede, Staden, Hooglede en Lichtervelde, plaatst de spots weer op het kruim van de Belgische jazzscène.

Elk jaar worden nieuwe elementen aan de programmatie toegevoegd en dat is dit jaar niet anders. Naast zeven jazzconcerten in zeven gemeentes in de regio Roeselare, sieren een infoavond en een workshop voor kinderen de affiche.

Op 9 november staat Bonjour Eddy geprogrammeerd. Deze zomer kon je ze al aan het werk zien tijdens Retrofest in Roeselare, maar deze winter komen ze naar Hooglede. En ze brengen de zon mee, kom je verwarmen! Bonjour Eddy neemt je vol enthousiasme mee naar de swingende jaren '20 en '30.

De toon wordt enkele weken eerder gezet tijdens een jazzbattle en -sessie op zaterdag 29 september in cultuurhuis De Leest in Izegem. In een black box nemen de leerlingen van Joshua Dellaert (leraar jazz bij STAP Roeselare) en Matthias Vanhoecke (leraar jazz bij Art’Iz) het tegen elkaar op. Daarna is het podium voor iedereen. Inschrijven is niet nodig, iedereen kan gebruik maken van een drumstel, een keyboard en een gitaar- en basversterker. Wie (nog) niet voldoende vertrouwd is met improvisatie, kan een aantal kant-en-klare partituren van bekende jazzstandards (opgedeeld in niveaus) downloaden via www.jazzcircuit.be.

Op 12 oktober komt Connect Four naar Staden. Gitarist en ex-Westrozebekenaar Pol Depoorter nodigt zijn vrienden Freddy Desmedt (sax, fluit, klarinet), Geert Verlinde (piano) en Mario Vermandel (contrabas) uit voor een sfeervol concert in het voormalige gemeentehuis van Westrozebeke. Geen enkel subgenre is hen vreemd: verwacht je zowel aan jazzklassiekers, bossa, blues en swing, als aan een vleugje Jiddische muziek en musette.

Altijd al het fijne willen weten over jazz? Op 20 oktober loodst JazzInZicht je door de geschiedenis van de jazz. Het Filip Verneert Trio zorgt voor live muziek. Iedereen welkom in de K-Trolle in Roeselare!

Vervolgens trekt Jazzcircuit’18 opnieuw naar De Leest in Izegem. Op 7 november brengt het Ben Vanderweyden Quartet er samen met verteller Fred Brouwers een persoonlijke, muzikale hommage aan de muziek en het leven van jazzharmonica-legende Jean ‘Toots’ Thielemans.

Daarna is het de beurt aan de vijf mannen van Delvita. Ze combineren electronica met akoestische instrumenten en creëren zo een uniek geluidsuniversum zoals je dat nog nooit gehoord hebt. Van heel groots tot super intiem, Delvita creërt een eigen wereld in de Cultuurfabriek in Ingelmunster op 17 november.

Omdat jazz ook de jongste zieltjes kan beroeren, zet UiTinMidwest dit jaar ook een workshop voor kinderen op de affiche. Benjamin Macke is een jonge accordeonist met een hart voor de stille films uit de jaren ’20. Tijdens zijn cinéconcerten zorgt hij voor de muziek, terwijl Laurel en Hardy of Charlie Chaplin het doek onveilig maken. Tijdens de workshop in Hooglede leert hij de aanwezige muzikantjes hoe ze kunnen improviseren bij een originele animatiefilm. Plaatsen zijn beperkt, snel inschrijven is een must.

Op 25 november komt het Itamar Borochov Quartet naar Roeselare. Itamar Borochov is een in Israël geboren en in Brooklyn gevestigde trompettist. In zijn betoverende muzikale kosmos verbindt hij lower Manhattan met Noord-Afrika en het moderne Israël. Op 21 september stelt hij zijn nieuwe ep ‘Blue nights’ voor, je kan z’n nieuw werk in De Spil ontdekken.

Op 8 december brengt accordeonist Rein De Vos z’n vrienden mee naar Site Vancoillie in Lichtervelde. Accordeon en Lichtervelde, dat is dan ook een perfecte match. In het café van de heemkundige kring brengen ze een mix van jazz en musette, amusement verzekerd.

Simply Jazz sluit de affiche af met een concert in Moorslede op 14 december. Pianist Mattias Vanhoecke , bassist Stefaan Delrue, Dadizeelse trombonist Koenraad Bekaert en drumster Annebelle Dewitte vormen de muzikale pijlers van het ensemble. Samen flankeren ze zangeres Myriam D’hondt die je als frontvrouw zeker zal bekoren.

 

Praktisch:

Gepubliceerd op  za 15 sep 2018