Gemeente Hooglede

Kerk Sleihage

De Christus Koningkerk is de parochiekerk van het tot de West-Vlaamse gemeente Hooglede behorende dorp Sleihage, gelegen aan de Diksmuidesteenweg 95-97.

Deze kerk werd in 1961 gebouwd ten behoeve van de Paters van de Congregatie van het Allerheiligst Sacrament, welke hier een klooster stichtten. Ook kwam er een parochie, welke in 1978 de kerk overnam.

Het ontwerp van de kerk is afkomstig van A. Desmedt en werd uitgewerkt door Jan van Coillie en D. Deleu. De kerk oogst enigszins futuristisch door gebruik van moderne materialen zoals roestvast staal en beton. Op een veelhoekig betonskelet bevindt zich een het dak van roestvast stalen platen. Centraal is er een koepel waarboven een open torenconstructie met bovenin het embleem van de Paters Sacramentijnen. Het interieur is zwart geschilderd maar wordt belicht door een cirkel van driehoekige vensters. Hoewel de kerk oorspronkelijk ingesloten zou worden door een U-vormig kloostercomplex is slechts één vleugel van dit klooster gerealiseerd en dat doet tegenwoordig dienst als pastorie.

De kerk is dagelijks vrij toegankelijk en er zijn ook tentoonstellingen te bezichtigen van Luc Lapere. De contactpersoon voor de kerk is Marc D'Hoop (marc.dhoop@telenet.be).