Gemeente Hooglede

Minder fijn stof door betere houtverbranding

De gemeenten Hooglede, Staden en Houthulst slaan de handen in elkaar en steken ze ook uit de mouwen tegen fijn stof, een problematiek waarover meer en meer te doen is. Noteer nu alvast donderdag 20 september 2018 om 20 uur.

Met de komst van steenkool, stookolie en aardgas, is het aandeel van hout als energiebron sterk verminderd. Toch rekent nog een aanzienlijk deel van de Vlaamse bevolking op houtverwarming: een relatief klein deel als hoofdverwarming, een groter deel voor bijverwarming of voor de gezelligheid van een haardvuur. En dat leidt wel eens tot overlast voor de buurt en het milieu. 

Hout duurzamer verbranden: spaart je gezin, buurt en leefmilieu
Niet iedereen met een houtverbrandingstoestel is even bewust bezig om de efficiëntie van zijn of haar toestel zo goed mogelijk te benutten. Dit maakt dat ze vaak (veel) meer hout verbranden dan ze eigenlijk nodig hebben, wat natuurlijk een serieus effect heeft op de kost van deze verwarming. Anderzijds is in Vlaanderen o.a. de hoeveelheid fijn stof afkomstig van houtverbranding soms zeer groot en kan dit ernstige gezondheidseffecten hebben voor de bewoners van de woning waar gestookt wordt, maar ook voor de omwonenden.

Met de workshop “Verwarmen op hout: kan het gezonder en goedkoper”, willen de drie organiserende gemeenten: HOOGLEDE, STADEN EN HOUTHULST, samen met VELT, de West-Vlaamse Milieufederatie (West-Vlaamse Milieu- en natuurkoepel) en de LOGO’s van West-Vlaanderen (Lokaal gezondheidsoverleg), niet alleen aangeven wat efficiënte houtverbranding is, maar ook hoe je zelf het rendement van je houtverbranding zo hoog mogelijk kan krijgen, welke gezondheidsrisico’s je kan vermijden en hoe. Tijdens deze workshop krijg je ook een profiel van ‘dé Vlaamse houtverbrander’: wie zijn ze? Hoe doen ze het?

‘Minder fijn stof door betere houtverbranding’

DONDERDAG 20 SEPTEMBER 2018 om 20 U
SWOK, Ooststraat 4a te 8840 Staden

Toegang gratis, inschrijven hoeft niet.

Meer info: Milieudienst Hooglede: 051/23.13.90
Milieudienst Staden: 051/70.82.00
Milieudienst Houthulst: 051/ 46.08.95
 

Gepubliceerd op  ma 27 aug 2018