Gemeente Hooglede

Nieuw politiebesluit in verband met de seizoensarbeid

Naar aanleiding van het oplopende aantal besmettingen met COVID-19 is er deze morgen een nieuw politiebesluit verschenen ter vervanging van het besluit van 2 september 2020.

De belangrijkste wijziging is dat seizoenarbeiders afkomstig uit een land of gebied met kleurcode ORANJE als ROOD nu eerst verplicht in quarantaine moeten gaan bij aankomst in de provincie en zich pas ten vroegste vanaf de vijfde dag in quarantaine moeten laten testen op het coronavirus COVID-19.

Enkel wie een vrijstelling verkrijgt via SMS na het invullen van de optionele zelf-evaluatie van het risico op besmetting op het ‘Passagier Localisatie Formulier’, hoeft niet verplicht in quarantaine.

Voor seizoenarbeiders afkomstig uit een land of gebied met kleurcode GROEN volstaat het om hun temperatuur op te nemen. Bij verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen moeten jullie meteen een arts naar keuze raadplegen.

Om te weten welke code van toepassing is kan u terecht op de website https://diplomatie.belgium.be/nl waarbij je even moet door scrollen naar beneden tot aan de rubriek ‘U keert terug uit ...’

Verder is het zo dat de seizoenarbeiders nog steeds enkel maar in vaste groepen van maximaal 10 personen mogen werken, verblijven of zich verplaatsen en blijft het aangewezen om nadien op regelmatige basis de temperaturen op te nemen. Ook hier geldt de regel dat als er een verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen waargenomen worden, er een arts naar keuze geraadpleegd moet worden. (zie artikel 2 en artikel 3).

Voor meer info verwijzen wij naar het besluit in bijlage. Deze verordening is onmiddellijk van kracht en dit tot en met 30 november 2020.

Indien u hierover nog vragen zou hebben kan u zoals steeds terecht op het nummer 051 20 30 30 of de dienst burgerzaken op burgerzaken@hooglede.be

Gepubliceerd op  wo 14 okt 2020