Gemeente Hooglede

Vernieuwde zitbanken met spreuken van Albrecht Rodenbach

Op vraag van de heemkring Gits werden de twee zitbanken die dateerden van 8 juli 1956 vernieuwd. Ze waren volledig in verval, maar dit erfgoed wilden we als gemeente niet verloren laten gaan.

1956 was het Rodenbachjaar. Naast het Rodenbachspel en de Rodenbachstoet werd door VTB Roeselare (Vlaamse Toeristen Bond) een Rodenbachpad uitgestippeld, met diverse rustbanken. Op 8 juli 1956 werd dit pad ingewandeld.

Albrecht Rodenbach wandelde graag in de natuur en vond rust langs de landelijke wegen in Gits. Ter herinnering aan deze wandeling werden door de VTB o.a. bovenop de Gitsberg twee rustbanken geplaatst.

“ Zeker is het dat Berten Rodenbach, als jongstudent en vooral als hoogstudent, ’s avonds, na zijn studie , ‘geerne de stee ontvluchtte’ en in de Vlaamse natuur een korte verpozing zocht voor zijn rusteloze geest. Rodenbach’s geliefkoosde wandeling zou geweest zijn : vanuit Roeselare de steenweg naar Brugge, tot aan ‘Het Land van Belofte’ teĀ Gits, om dan over de Gitsberg, door de holle weg, die door het volk ‘de lege strate’ genoemd wordt, naar Roeselare terug te keren. “

Dit valt te lezen in het boekje van VTB over “het Albrecht Rodenbachpad” .

Alvast hartelijk dank aan iedereen die mee gezorgd heeft voor deze realisatie. Het houtsnijwerk van Rudy Dewulf is een knap staaltje van vakmanschap en kunstenaarschap. Ook de mensen die zorgden voor de twee mooie plekjes waar de banken staan, wensen we te bedanken.

Gepubliceerd op  do 06 aug 2020