Gemeente Hooglede

Wonen doe je niet op goed geluk!

Iedereen heeft recht op een veilige en gezonde woning met een minimum aan comfort. In dit filmpje zie je hoe kinderen denken over het huis waarin ze wonen... of waarin ze willen wonen...

Elke woning in Vlaanderen moet daarom voldoen aan een aantal woningkwaliteitsnormen. Die woningkwaliteitsnormen liggen vast in de Vlaamse Wooncode. Ze zijn minimaal en gaan over essentiële zaken zoals stabiliteit, brandveiligheid, veiligheid van technische installaties, voldoende verluchting en verlichting,... Vanzelfsprekend dus dat elke woning eraan voldoet. 

Nochtans blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat heel wat woningen in Vlaanderen nog niet aan de woningkwaliteitsnormen beantwoorden. In 2013 was naar schatting 37% van de Vlaamse woningen niet in orde.

Mijn huis! Huisvesting door het oog van kinderen

In veel gevallen ging het over kleinere problemen, maar 13% van de woningen had ernstige, structurele gebreken. De afgelopen jaren groeit het aantal woningen die in goede staat zijn, een redelijk comfortniveau halen en dakisolatie, isolerend glas en rookmelders hebben. Met de sensibiliseringscampagne 'Wonen doe je niet op goed geluk' willen we deze positieve trend verder voeden. We willen dat iedereen weet dat er minimale woningkwaliteitsnormen zijn en dat het belangrijk is om ze te volgen.

Meer info over woningkwaliteit

Bij de nieuwe technische verslagen horen een heleboel technische richtlijnen die u allemaal kunt terugvinden in het nieuw technisch handboek Woningkwaliteit. Wens je meer informatie? Contacteer dan technisch adviseur Luc Depla (051 26 24 39) van de Woondienst Regio Roeselare.

Gepubliceerd op  do 27 mei 2021