Gemeente Hooglede

Modder op de weg

di 12 sep 2023
September, oktober, november…. Een zeer drukke periode voor de landbouwers. Er wordt druk over en weer gereden om de groenten te oogsten en de velden te ploegen en klaar te maken voor de winter.

Door deze extra drukte is het onvermijdelijk dat aarde van het land op de openbare weg belandt. In combinatie met neerslag, zorgt dit uiteraard voor gevaarlijke situaties.

De speerpunten zijn verdraagzaamheid, respect en begrip voor mekaar als weggebruiker en landbouwer.

Hieronder enkele tips om het veilig te houden:

Voor de landbouwers, loonwerkers, transporteurs:

  • Door de gemeente worden verkeersborden ter beschikking gesteld voor signalisatie van modder op de weg. Twee borden kunnen gratis ontleend worden, mits betaling van een waarborgsom van € 25,00/bord met daarbij, indien gewenst, een fluorescerend vestje (kostprijs 5 euro).
    Op deze manier zorgt u voor uw eigen veiligheid en die van de weggebruiker! Aanvragen kan bij de technische dienst: 051/24.54.80. Afhalen kan op het gemeentelijk depot in Hooglede. Bij het terug inleveren van de borden wordt de waarborgsom terugbetaald.
  • Wees alert en zorg steeds na de werkzaamheden zo vlug mogelijk voor een proper baanvak.

Voor de andere weggebruikers:

  • Wees begripvol voor soms moeilijke omstandigheden, hou tijdens de oogsttijd rekening met eventueel besmeurde wegen. Pas jouw snelheid aan;
  • Wees alert! Hou rekening met het feit dat landbouwers zich op de weg kunnen bevinden om deze schoon te maken.
  • Sla de waarschuwingen betreffende slipgevaar niet in de wind, maar pas jouw rijstijl aan
  • Bij ernstige vervuiling van het wegdek en/of (arbeidsweg)ongeval hierdoor, verwittig steeds de politiediensten zodat ze het nodige kunnen doen (op het algemeen nummer 101).
  • De politiediensten zullen sowieso verscherpt controleren op het gepast signaleren en reinigen van de wegen, evenals op het rijgedrag van de andere weggebruikers.

Merk je modder op de weg, zonder signalisatie, die voorzichtigheid aanmaant om valpartijen of gladheidsongevallen te vermijden, meld dit via het lokale meldpunt van de gemeente op het nummer 051 20 30 30, via het nummer 1700 of via de website: meldpuntwegen.be.