Dankzij deze formule tussen thuiszorg en residentiële zorg in, kunnen lotgenoten elkaar in een rustige omgeving ontmoeten en worden mantelzorgers even ontzorgd. Een stevig partnerschap en multidisciplinair team, verpleegkundigen, ergotherapeut, maatschappelijk werker, psycholoog en equipe-arts, staan alvast klaar om de gasten optimaal te ontvangen.
Palliatieve zorg is erop gericht om de levenskwaliteit in die periode zo goed mogelijk te behouden of te verbeteren. Dit kan via thuiszorg, of residentieel, zoals in de palliatieve eenheid van een ziekenhuis. Met het nieuwe dagcentrum, in het voormalig Moederhuis in Roeselare, krijgen ongeneeslijke zieke mensen en hun mantelzorgers er nu een optie bij: één of meerdere dagen per week naar het dagcentrum in combinatie met de thuiszorg. Het dagcentrum richt zich op alle inwoners van de ganse regio Roeselare, dus ook de inwoners van Hooglede.
Dries Messeyne, directeur-coördinator van De Mantel, het netwerk palliatieve zorg Midden-West-Vlaanderen, is al langer overtuigd van de noodzaak van zon dagcentrum: Voor mensen die lichamelijk nog relatief oké zijn, kan het goeddoen om nu en dan met lotgenoten samen te zijn in een rustige omgeving. Ook voor de mantelzorgers, die de zorg vaak met een job of gezin moeten combineren, biedt het dagcentrum steun. Ze kunnen hun eigen leven met een gerust hart even terug oppikken omdat ze weten dat hun partner of ouder goed omringd is.
Het dagcentrum vult zo een belangrijke leemte in maar toch zijn er in Vlaanderen naast Roeselare slechts vijf andere centra. De uitbouw vraagt dan ook een zware investering, geeft Dries Messeyne mee: Vlaanderen steunt dit initiatief financieel maar dit is onvoldoende om zon centrum degelijk uit te bouwen. Omdat we dit maatschappelijk zon cruciale taak vinden, werken we met vier partners samen om het toch te realiseren: Motena, woonzorgnetwerk BEN, De Mantel en AZ Delta. Daarnaast hebben we extra fondsen gezocht en gevonden bij Kom op tegen Kanker, de gemeenten van Midwest en bedrijven. Ook de gemeente Hooglede co-financiert dit project voor een periode van drie jaar
Er worden veel activiteiten in het dagcentrum georganiseerd. Bij die activiteiten staat de gast centraal. Heidy Dufoort, zorgmanager bij AZ Delta: Bij het intakegesprek polsen we naar de interesses en verwachtingen van onze gasten. Het programma van het dagcentrum wordt daarop afgestemd. Wie bij ons komt wordt dus niet in een strak schema geduwd, maar kan zelf kiezen wat hij of zij wil doen: gewoon babbelen, de krant lezen, creatief zijn, een wandelingetje maken, een zorgmassage, of samen koken en eten. Niets hoeft, alles kan, is ons leidmotief.
Het centrum is klaar om vanaf half oktober de eerste gasten te ontvangen. In de opstartfase zal het centrum open zijn op maandag, woensdag en vrijdag; nadien kan dit uitgebreid worden, afhankelijk van de vraag. Het centrum heeft erkenning voor gemiddeld vijf mensen. Leeftijd of zorgprofiel maken niet uit. Iedere palliatieve patiënt die graag even in een andere omgeving wil ontspannen, is welkom in het voormalig Moederhuis in Roeselare, dat gelegen is aan de Ronde Kom.
Wens je meer info of ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in het palliatief dagcentrum?
- Anja Verhelle: anja.verhelle@azdelta.be
- Dries Messeyne: dries@demantel.be 0477 352 464
- Heidy Dufoort: heidy.dufoort@azdelta.be 051 23 76 21
Van links naar rechts: Anja Verhelle (verpleegkundige), Heidy Dufoort (zorgmanager AZ Delta), Aline Roelens (verpleegkundige) en Dries Messeyne (directeur-coördinator De Mantel).