Gemeente Hooglede

“Het Geheugen van Hooglede”: een nieuwe erfgoedvereniging in Hooglede

vr 29 mrt 2024
Verschillende Hoogledenaars hebben zeer waardevolle bijdragen geleverd in de geschiedenis van Hooglede in de vorm van boeken en andere initiatieven.

We kunnen Freddy Anckaert, Jozef Coghe, Désiré De Laey, Cyriel en Lieven Denewet, Frans Defour, Sylveer Matten, Dirk Verhelst en andere auteurs niet genoeg erkentelijk zijn.

Maar niet eerder werd een vereniging opgericht om het verleden van de deelgemeente Hooglede bij te houden in een archief. Dat wil deze nieuwe vereniging beogen. Een archief van documenten, publicaties en affiches aanleggen en daarnaast een fototheek van beelden uit onze gemeente. De werkgroep wil ook zaken uitzoeken en hiermee op gezette tijden naar buiten komen. Dit kan in de vorm van (gegidste) wandelingen, theatervertelavonden, expo’s en publicaties online of op papier.

‘Het Geheugen van Hooglede’ zal zich enkel bezighouden met zaken van Sleihage, St.-Jozef-De Geite en Hooglede zelf.

De eerste wapenfeiten liggen intussen al achter de rug, met een vertelavond over de herbergen op De Geite en een presentatie van een 150-tal foto’s van 1973 uit de collectie van Daniël Hoornaert. Ondertussen is er ook al een Facebook-pagina, waar er heel regelmatig posts worden geplaatst.

Er komt op 20 juni nog een vertelnamiddag in het dienstencentrum Zonder Zulle. Hier zal het verhaal verteld worden van de familie Van Raepenbusch.

In het najaar komt het Geheugen van Hooglede het eerst als groep naar buiten, met een ‘Opfrissing van het geheugen’. Dit moet een jaarlijkse afspraak worden waarbij rond één bepaald thema verschillende sprekers op een eerder luchtige manier het publiek zullen trachten iets bij te brengen. In 2024 zal de ‘Opfrissing…’ zich concentreren op het thema ‘school’. Meer info hierover volgt later.

Iedereen die spullen heeft liggen die verband houden met de gemeente, wordt vriendelijk gevraagd contact op te nemen. Foto’s bijvoorbeeld worden zorgvuldig gescand en de naam van de houder wordt steeds vermeld bij elke vorm van publicatie. ‘Het Geheugen van Hooglede’ is te bereiken per meesenger 'Het Geheugen van Hooglede' of op het telefoonnummer 0486 47 25 50.

Heeft u ook interesse om aan te sluiten? Neem dan gerust contact op.

Het archief van de vereniging krijgt zijn plaats in het voormalige rusthuis in de Hogestraat op ’t Hoge.