Gemeente Hooglede

Onzichtbaar Landschap

wo 10 mei 2023
24 kunstwerken verspreid over de Westhoek brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Eén van de kunstwerken staat op de verdwenen Duitse begraafplaats Ehrenfriedhof Hooglede West nr. 153. Op zondag 4 juni staat gids Anne-Mie er klaar om je het historische verhaal te brengen.

24 kunstwerken verspreid over de Westhoek staan op plaatsen waar een goeie 100 jaar geleden gesneuvelden lagen begraven, waar gewonden werden verzorgd of waar tramsporen liepen om de soldaten te bevoorraden.

Eén van de kunstwerken staat aan 't Hoge (Hogestraat) in Hooglede van kunstenaarscollectief Natural Living (Jean-Louis Muller), Fer-Unique en Philou – art op shaping wood, op de verdwenen Duitse begraafplaats Ehrenfriedhof Hooglede West nr. 153.

Ontdek alle kunstwerken in de Westhoek vanaf zondag 4 juni. Tijdens die openingsdag staan er van 14 tot 16.30 uur bij verschillende kunstwerken een gids die het historisch verhaal vertelt, of ontmoet je de kunstenaar(s),... In Hooglede vertelt gids Anne-Mie Vanacker je er graag meer deze locatie en Hooglede in de Eerste Wereldoorlog.

Er zijn ook 6 fietstochten uitgewerkt die langs de landschapskunstwerken passeren en elkaar verbinden. Zo wordt het verhaal van het onzichtbaar landschap opnieuw zichtbaar gemaakt. De fietsroutes zijn gratis te verkrijgen in Vrijetijdpunt Trimard. De fietsroute die in Hooglede passeert, heet de 'Hans Christersen Bonde' – fietsroute (47,1 km) en omvat ook Staden en Houthulst. De route is ook te volgen via de FARO ErfgoedApp.