Gemeente Hooglede

Opgelet voor e-mailfraude

wo 08 feb 2023
Verschillende burgers kregen een e-mail van ‘DOMA – Incasso’ met de vraag om de vordering afvalstoffenheffing en rioolbelasting te betalen. Deze e-mail is vals.

Het gaat om een zogenaamde phishing-mail, een vorm van internetfraude waarbij criminelen proberen je te doen betalen, je willen oplichten of je persoonsgegevens willen achterhalen. Ga hier dus nooit op in. 

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en de persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen. Dit doen ze door valse e-mails, sms’jes, een whatsappje of sociale media berichten te sturen met hierin een link naar een valse website, een verdachte bijlage of de vraag om een app te downloaden.

Hoe werkt dit?

Het phishingbericht kan een link bevatten naar een website. Vul je daar je persoonlijke bankcodes of wachtwoord in, dan geef je de oplichters vrije toegang tot je bankrekening of tot een andere account.

Sommige phishingberichten bevatten een bijlage die je moet openen of de vraag om een app te downloaden. Als je dat doet, dan kan de fraudeur een virus op je toestel installeren en nog meer schade aanrichten, bv. al je contactgegevens gebruiken, wachtwoorden lezen, gegevens stelen,…

Bescherm jezelf en anderen bij phishing

Iedereen krijgt wel eens een verdacht bericht. Maar samen zijn we oplichters te slim af.

  • Klik niet op links of bijlages in het bericht
  • Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden
  • Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een SMS volstaat een screenshot)
  • Verwijder het bericht