Gemeente Hooglede

Overlast door ongewenste dieren (ratten, muizen, kakkerlakken, ...)

Wat

Hebt u last van ongedierte in uw huis of tuin? Grijp dan niet onmiddellijk naar chemische bestrijdingsmiddelen. Die middelen zijn vaak schadelijk voor uw gezondheid en de omgeving.

Ratten

Wespen + Aziatische Hoornaar

  • Heb je last van een wespennest en wil je het laten verdelgen? Dan kan je beroep doen op de brandweer van Hulpverleningszone Midwest. Tegelijk roept de brandweer op om alleen hinderlijke of echt gevaarlijke wespennesten te melden. Het lijkt misschien niet zo, maar wespen zijn erg nuttige beestjes. Ze spelen immers een belangrijke rol in de natuur en fungeren als insectenbestrijder, want ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ergens zijn ze dus ook een bondgenoot van de mens. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Het gif dat gebruikt wordt bij de vernietiging van een nest is bovendien ook schadelijk voor andere levende organismen, zoals vlinders en honingbijen. Wanneer je er dus voor kiest om wespen niet te laten verdelgen, draag je meteen ook je steentje bij aan het milieu. Zit het wespennest toch op een hinderende plaats, dan kan je het laten vernietigen door de brandweer. Hiervoor kan je melding maken via volgend formulier: http://bit.ly/wespenverdelgingmidwest.
    Let op, het verwijderen van een wespennest is niet gratis. Na de verdelging ontvang je een factuur van €40 exclusief BTW (= €48,40 inclusief BTW). Indien de brandweer een tweede of volgende maal moet langskomen voor hetzelfde nest in hetzelfde kalenderjaar, is dit gratis. Indien de brandweer voor de vernietiging van een wespennest ter plaatse komt en vaststelt dat het niet om wespen, maar om hommels en bijen gaat, zal er geen actie worden ondernomen en zal er bijgevolg geen factuur opgemaakt worden.
  • Bijen en hommels zijn beschermd en mogen niet gedood worden. Een imker kan het nest of de zwerm komen ophalen.
  • Op zonderisgezonder.be vindt u meer tips om wespen(externe website) te bestrijden of om overlast van bijen en hommels(externe website) te beperken.

Eikenprocessierupsen

  • Als u eikenprocessierupsen opmerkt op openbaar domein, verwittig dan uw gemeente. Zij staan in voor de bestrijding van eikenprocessierupsen op openbare plekken.
  • Zijn er eikenprocessierupsen in uw tuin? Dan kunt u best een aannemer inschakelen. Sommige gemeenten hebben een lijst van aannemers waarbij u terecht kunt voor de bestrijding van eikenprocessierupsen.
  • Bestrijd de rupsen niet zelf! Dit kan gevaarlijk zijn, zowel voor uzelf als voor uw omgeving.
  • Gemeenten kunnen terecht bij de provincie voor advies rond eikenprocessierupsen.
  • Op gezondheidenmilieu.be vindt u meer info omtrent de eikenprocessierupsen

Andere

Op gezondheidenmilieu.be en zonderisgezonder.be vindt u informatie en tips over