Gemeente Hooglede

Aangepast politiebesluit seizoenarbeiders in de West-Vlaamse land- en tuinbouwsector

Op 25 augustus werd het politiebesluit betreffende de tewerkstelling van seizoenarbeiders in de West-Vlaamse land- en tuinbouwsector aangepast.

Het politiebesluit vermeldt een aantal verplichtingen om eventuele gezondheidsrisico’s, verbonden aan de nakende seizoenarbeid, onder controle te houden.

De belangrijkste wijzigingen in het politiebesluit zijn:

  • Seizoenarbeiders afkomstig uit het buitenland die afkomstig zijn uit een land of gebied dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode GROEN krijgt en zich inschrijven in de provincie West-Vlaanderen moeten hun temperatuur laten nemen door de werkgever bij aankomst. Bij verhoogde temperatuur of duidelijke ziektesymptomen moet meteen een arts worden geraadpleegd.
  • Seizoenarbeiders afkomstig uit het buitenland die afkomstig zijn uit een land of gebied dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode ORANJE krijgt en die zich inschrijven in de provincie West-Vlaanderen zijn aanbevolen om bij aankomst in de provincie zicht te laten testen op coronavirus COVID-19.
  • Seizoenarbeiders afkomstig uit het buitenland die afkomstig zijn uit een land of gebied dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode ROOD krijgt en die zich inschrijven in de provincie West-Vlaanderen zijn verplicht om bij aankomst in de provincie zicht te laten testen op coronavirus COVID-19.
  • De seizoensarbeiders moeten in dezelfde, vaste groepen van maximaal 10 personen worden tewerkgesteld, gehuisvest en getransporteerd te worden. Indien er bij iemand een hoge temperatuur wordt vastgesteld of er een vermoeden van besmetting is, moet de groep van 10 in afwachting van het testresultaat afgezonderd worden.

De maatregelen zijn van kracht tot eind oktober 2020.

Gepubliceerd op  di 25 aug 2020