Gemeente Hooglede

Post-coronaplan

Als lokaal bestuur spelen we een cruciale rol bij de geleidelijke heropstart de komende weken en maanden. Daarom maakte de gemeente werk van een lokaal relanceplan. Dit is gebaseerd op 4 pijlers: levenskwaliteit, economie, solidariteit, en zorg en opvang.

Een greep uit de acties: 

1. Levenskwaliteit

Verenigingen zijn het bindmiddel van onze gemeente. Alle verenigingen zullen een extra corona-toelage krijgen voor een totaal van 145.000 euro. Burgerlijke huwelijken zullen in open lucht doorgaan aan het sociaal huis. Buurtacties zullen zorgen voor het sociaal weefsel in onze gemeente en een zomerprogrammatie wordt opgemaakt.

2. Economie

We starten een systeem met digitale cadeaubonnen, waarbij de gemeente voor een bepaalde periode het aankoopbedrag verhoogt, goed voor de inwoner én voor de lokale zelfstandige handelaar. De gemeente zal soepel omgaan met uitbreiding van terrassen voor de horeca. De drijfkrachtbelasting wordt - in ruil voor groene investeringen - permanent verlaagd.

3. Solidariteit

Brugfiguren zullen bruggen vormen tussen onderwijs en gemeente/ocmw om de kwetsbaren die "onder de radar" blijven te (kunnen) beschermen. Kwetsbare gezinnen zullen via huis van het kind een pakketje ontvangen met gezonde voeding, spelmateriaal,… Een vrijetijdspas treedt in werking en zorgt voor korting op lidgelden voor kwetsbare gezinnen.

4. Zorg en opvang


De gemeente zorgt voor mondmaskers en beschermingsmaterialen voor de inwoners en zorgsector. De scholen in onze gemeente worden waar nodig ondersteund in ruimte en opvang. Het woonzorgcentrum volgt strikt alle richtlijnen omtrent bezoeken en het dagverzorgingscentrum zal binnenkort opnieuw worden opgestart.


Gepubliceerd op  do 28 mei 2020