Gemeente Hooglede

Sluikstort melden

Het achterlaten van zwerfvuil of sluikstort is een strafbaar feit en daar staan dan ook boetes op. Wie betrapt wordt, riskeert een GAS-boete en moet soms ook nog opdraaien voor de opruimingskosten.

Logisch, want afval achterlaten op de openbare weg is niet alleen vervelend voor omwonenden en slecht voor het milieu, het betekent ook een kost aan de maatschappij. Alleen staat niet iedereen er bij stil wat er allemaal als zwerfvuil of sluikstort wordt beschouwd en waarvoor je dus beboet kan worden. De boetes lopen op tot 350 euro.

Er is geen enkele reden om te sluikstorten. Iedereen heeft voldoende mogelijkheden zijn afval kwijt te raken via de huis-aan-huis ophaling of een bezoek aan het recyclagepark.

Toch een sluikstorter opgemerkt? U kan dit melden bij de technische dienst of klik hier.

Hondenpoep

Hondenpoep is een vorm van zwerfvuil, ook als dat gebeurt in de graskant of tussen de struiken. Uitwerpselen van je trouwe viervoeter ruim je op met een plastic zakje dat je daarna in de vuilnisbak of hondenpoepzuil deponeert.

Sigarettenpeuken

Eén peuk is niet groot, maar het duurt tot 12 jaar eer die afgebroken is. En dan nog blijven er restanten achter van plastic vezels, chemicaliën,… Eén peuk kan tot 500 liter water vervuilen. Geen asbak in de buurt? Druk je peuk uit, houd ze bij (bvb. in een peukenzakje) en gooi ze thuis in de vuilnisbak.

Afval naast de glasbol

In een glasbol horen enkel glazen flessen en bokalen thuis. Als je een gebroken tas, een vaas of schotel, of ander afval achterlaat naast de glasbol, dan is dit sluikstorten. Breng dit afval naar het recyclagepark, daar hoort het thuis.

Mondmaskers

Het is duidelijk dat een mondmasker na gebruik in de restafvalzak thuishoort, maar toch vinden we ze steeds vaker terug bij het zwerfvuil. Gooi je masker niet op straat, maar deponeer het gewoon in de vuilnisbak.