Gemeente Hooglede
14439.jpg

Info Coronavirus

Op woensdag 23 september kwam de Nationale Veiligheidsraad samen. Zo werd een langetermijnvisie uitgewerkt:

De basisregels blijven gelden: handen wassen, 1,5m afstand houden, nauw contact beperken, activiteiten in de buitenlucht uitoefenen, aandacht hebben voor kwetsbare personen en de regels inzake bijeenkomsten respecteren.

Iedereen mag zoveel mensen zien als ze willen op voorwaarde dat ze afstand houden én niet met meer dan tien mensen tegelijk samenkomen (kinderen worden niet meegeteld).

De bubbel: iedereen mag maximaal met 5 mensen per maand nauw contact hebben, maar aantal moet zoveel mogelijk beperkt worden.

Het dragen van een mondmasker blijft verplicht wanneer de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

Wat de evenementen betreft:

Bij niet-professioneel georganiseerde evenementen mogen er nooit meer dan 10 personen tegelijkertijd op dezelfde plaats aanwezig zijn. (kinderen niet inbegrepen)

Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten zijn onderworpen aan dezelfde regels als de horeca. Er is geen limiet aan het aantal deelnemers. 

Voor evenementen met publiek blijft de limiet op 200 voor evenementen binnen en 400 buiten, volgens de opgestelde protocollen.

Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

Er is geen beperking meer qua aantal personen en qua tijd wanneer men gaat winkelen.

Telewerk is nog steeds aanbevolen als dat mogelijk is.

Op basis van de 6 gouden regels blijven de experten werken aan een epidemologische barometer op nationaal, regionaal en provinciaal niveau. Deze zal geleidelijk worden ingevoerd.

Voor de tracing wordt op 30 september de mobiele applicatie Coronalert gelanceerd.

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine ingekort tot 7 dagen en vereenvoudigd:

Bij symptomen dient de persoon zich onmiddellijk 7 dagen te isoleren en contact op te nemen met zijn arts.

Heb je nauw contact gehad met een persoon die positief test, dan dient deze persoon onmiddellijk 7 dagen in quarantaine te gaan. Op de 5de dag dient deze persoon zich te laten testen. Als de test positief is, worde da quarantaine met nog eens 7 dagen verlengd. Bij een negatieve test stop de quarantaine na de 7de dag.

Op reis of naar het buitenland?

Vanaf vrijdag 25 september is het sterk afgeraden te reizen naar een rode zone, maar is dat niet verboden.

Reizigers die terugkeren uit een rode zone zullen meteen na terugkeer in quarantaine moeten. Op de 5de dag dienen zij zich te laten testen. Deze instructies gelden niet voor mensen die minder dan 48u in een rode zone verblijven.

Bij terugkeer uit een oranje zone is een test niet langer aanbevolen.

Voor koppels met een verschillende nationaliteit en/of die in verschillende landen wonen, worden de voorwaarden om elkaar te ontmoeten versoepeld.