Gemeente Hooglede

Verbroedering gemeente Schnelldorf

In 1984 werd in Gits bij het omspitten van de tuin bij toeval een arduinen blok ontdekt. De steen bleek een grafsteen te zijn van Gefreiter August Abelein uit Unterampfrach, Schnelldorf . August was een Duitse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 in België sneuvelde.
Een jaar later belde een Duitse ambtenaar, Dr. Hermann Fragner, werkzaam bij de Europese Gemeenschap, aan bij de toenmalige OCMW-voorzitter. Dr. Fragner is afkomstig van
Unterampfrach en meldt dat er nog steeds een broer leeft van August Abelein, genaamd George. Uiteindelijk reisden George Abelein en zijn zoon af naar Hooglede en werd beslist om de
originele grafsteen te schenken. Tot op vandaag is de originele grafsteen van August Abelein opgenomen op de begraafplaats van Unterampfrach.


Uiteindelijk ontstond er uit deze gebeurtenis een officiële verbroedering of jumelage in 1988. Elke vijf jaar wordt deze verbroedering uitgebreid gevierd en reist een delegatie uit Schnelldorf of Hooglede naar de zustergemeente. Op de markt in Hooglede vind je een wegwijzer naar Schnelldorf, op 704 km van elkaar verwijderd.