Gemeente Hooglede

Waarom mag je geen grasmaaisel in de berm gooien?

Mogelijks heb je zelf al eens grasmaaisel in de berm gegooid. Je deed dit uiteraard met de juiste intentie. Zo ligt jouw gras toch gewoon bij ander te maaien bermgrassen en -onkruiden? Doe het niet, want het is een vorm van sluikstort.

Een mooie groene tuin met een proper grasveldje, borderplanten, bloemen en struiken, is de droom van iedereen. Het brengt natuurlijk ook het nodige onderhoud met zich mee, vooral in het voorjaar en de zomer. Door de Belgische weergoden groeit het gras terwijl we erop staan te kijken, bij wijze van spreken. Die groene container blijkt elke zomerperiode veel te klein voor al dat maaisel. De verleiding is dan ook groot om al dat overtollig gras te dumpen aan de rand van een bosje of gewoon in een verlaten berm. Doe het niet. Voor je het weet heb je een boete aan je broek.

Waarom? 

Tuinafval dumpen is strafbaar, maar dit is niet de enige reden waarom je dit beter niet doet.

  • Grasmaaisel beïnvloedt de bodem met duidelijke gevolgen voor de flora. Planten die niet thuishoren in de vrije natuur kunnen beginnen te woekeren op plaatsen waar het niet de bedoeling is.De bloemenrijke vegetatie verdwijnt en maakt plaats voor ruige kruidensoorten zoals bijvoorbeeld de brandnetel. Het verstoort met andere woorden het natuurlijk evenwicht.
  • Het is een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers. Niks zo jammer als een mooi stukje natuur dat verloederd wordt door afval dat er niet thuis hoort.
  • Het brengt extra werklast en kosten met zich mee. Boswachters en arbeiders moeten het opruimen en dit gebeurt vaak met behulp van gespecialiseerde partners.
  • Vervuiling heeft nadelige gevolgen voor de dieren. Ze kunnen er ziek van worden.

Zoek naar milieuvriendelijke alternatieven, zoals thuiscomposteren of mulchen of breng het naar het dichtstbijzijnde recyclagepark als er geen plaats meer is in je GFT-bak. Al eens aan een bloemenweide gedacht? Dan spaar je niet alleen tijd omdat je niet meer moet maaien. De vlinders zullen je dankbaar zijn.

Meer info Composteren/mulchen

Meer info Recyclagepark Hooglede 

Meer info Ophaling groenafval

Gepubliceerd op  di 05 okt 2021