Gemeente Hooglede

Week van de bij

Van 27 mei tot 3 juni 2018 organiseert het Departement Omgeving voor de vijfde maal de Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen.

Die vervullen een uiterst belangrijke functie als bestuiver van landbouwgewassen en fruitteelten, maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven. Chocolatier en bijenliefhebber Dominique Persoone is opnieuw peter van de campagne. Hij stort zich op de lekkernijen die bijen ons bezorgen.

Op de affiche demonstreert Dominique Persoone dit jaar een taart met vruchten die er zonder bijen niet zouden zijn. Meloenen, kiwi’s, rode en blauwe bessen, aardbeien en ook kersen hebben de bestuivingsdienst van de meer dan 300 soorten solitaire bijen en hommels nodig. Ook de honingbijen van de imkers helpen deze klus te klaren.

Maar ook bijen hebben voedsel nodig. Ze hebben vooral nood aan een samenspel van bloeiende kruiden, struiken en bomen. Een bloemenmengsel inzaaien is een belangrijk begin, maar bomen, struiken en vaste planten vormen de hoofdbrok die hen voorziet van voldoende nectar en stuifmeel. Hoe schadelijk pesticiden (neonicotinoïden) zijn voor bijen, werd onlangs nog duidelijk aangetoond in een nieuw rapport van het Europees Voedselagentschap (EFSA).

 

Voor meer info omtrent week van de bij, klik dan hier

Gepubliceerd op  di 01 mei 2018