Gemeente Hooglede

Generatie Rookvrij

Onze gemeente zet de stap naar een rookvrije toekomst voor onze jeugd.

In het kader van Generatie Rookvrij willen we zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij maken. Zo streven we naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken.

Onze kinderen hebben het recht om rookvrij op te groeien…

Waarom is dat belangrijk?

Eén simpele reden: zien roken, doet roken. Kinderen en jongeren spiegelen zich aan mensen waarnaar ze opkijken en kopiëren hun gedrag. En dus ook rookgedrag.

Als ze anderen zien roken, geeft men de indruk dat roken een normaal onderdeel van het leven is. Terwijl het eigenlijk zeer verslavend en schadelijk is voor de gezondheid.

Het is belangrijk dat we onze kinderen tonen dat roken niet oké is. Het zorgt er mede voor dat kinderen en jongeren van de sigaret blijven.

Zo’n 86 procent van de Belgen geeft aan dat kinderen moeten kunnen opgroeien in een rookvrije omgeving. Dit blijkt uit de recentste rookenquête van Stichting tegen kanker (2022).

Rookvrije speelterreinen

Spelen is gezond, maar meeroken schaadt de gezondheid. Zeg nu zelf: iedereen wil toch dat kinderen kunnen spelen in een gezonde en veilige omgeving. Een rookvrij speelterrein draagt daaraan bij.

Bouw jij samen met ons mee aan rookvrije speelterreinen? Kom meer te weten op www.generatierookvrij.be.