Gemeente Hooglede

Knotten van bomen door vrijwilligers

Knotbomen maken deel uit van het typische Vlaamse landschap. Vandaag zijn de knotbomen in onze streek echter sterk teruggedrongen. Het onderhoud van deze bomen is namelijk heel arbeidsintensief. Wanneer het onderhoud achterwege blijft, kunnen knotbomen (bij hevige wind) bezwijken onder het gewicht van hun eigen kruin. Ze scheuren letterlijk open. Knotbomen zijn echter niet alleen een verrijking voor het landschap, de holtes in de stam en het verrotte kernhout bieden ook een schuilplaats en nestgelegenheid aan veel planten, dieren en insecten. Het Stad-Land-schap ’t West-Vlaamse hart zet dan ook alles op alles om deze bomen te behouden en hun aantal op te krikken.

Voor wie

Vrijwillige knotters

Iedereen die zich actief wil inzetten voor het uitzicht van zijn eigen streek is meer dan welkom. Simpelweg je contactgegevens doorgeven aan het Stad-Land-schap is genoeg. Wij brengen je in contact met eigenaars die het onderhoud van hun bomen graag willen uit besteden. Als knotter krijg je in ruil voor je inzet het brandhout. Het takhout wordt op een afgesproken plaats
verzameld. 

Eigenaars van knotbomen

Daarnaast zijn we ook op zoek naar eigenaars van knotbomen (in landelijk gebied). Iedereen die knotbomen heeft en die wil laten knotten, wordt uitgenodigd om ons dit te laten weten. Wij brengen u in contact met een knotter. Als eigenaar blijft u recht hebben op een (eventuele) gemeentelijke knotpremie. Ook wie plaats heeft om knotbomen aan te planten hopen we te overtuigen om hiervoor contact op te nemen. 

Meer info

Jasper Dugardeyn
Spanjestraat 141
8800 Roeselare
Telefoon: 051 27 55 54
e-mail: jasper.dugardeyn@west-vlaanderen.be