Gemeente Hooglede

Tuutjesboom

Drie jaar... Je bent geen peuter meer, je gaat al een tijd naar school, je bent al vrij zelfstandig, je weet heel goed wat je wil. 

Drie jaar...dit betekent ook stilaan afscheid nemen van de tuutjes. Om van dit afscheid een leuk moment te maken en om het makkelijker te maken hebben we buiten aan ons Huis van het Kind, Bruggestraat 6, 8830 Hooglede een echte tuutjesboom.

Maar waarom moeten we dan van onze tuutjes af?

  • Tutteren zorgt voor een ruimte tussen de bovenste en de onderstende tanden die op latere leeftijd voor problemen kan zorgen (fenomeen van de open beet).
  • Tutteren en ook duimzuigen kan tandontwikkeling verhinderen. Vooral het melkgebit maar later ook het definitieve gebit kan hiervan gevolgen ondervinden. 
  • De spraakontwikkeling wordt afgeremd door het tutteren. Hoe eerder deze wordt afgegeven, hoe sneller de spraak zich kan ontwikkelen zoals ook de -s (lispelen), misgaan. 
  • Kinderen die 's nachts hun tuutje verliezen worden vaak wakker, wat dan weer nefast is voor de nachtrust van de ouders en voor het kind. 

Is jouw kleuter klaar om de grote stap te wagen dan mag je kleuter zijn of haar tuutjes meebrengen naar ons Huis van het Kind. 

Bereid je kleuter hier goed op voor: tel samen af naar het moment, praat over wat het betekent om zonder tuutje te slapen, ga op zoek naar een alternatief voor het tuutje bij troostmomentjes (bv. een knuffel).

Wie zijn of haar tuutje aan de boom heeft gehangen, krijgt in Huis van het Kind een echt tuutjesdiploma!

Bron: Dribbel